'Waar is het RedTeam?' Onder die titel heeft het onafhankelijke team, dat de politiek ongevraagd van advies voorziet over corona, een uitleg op de website gezet. Het antwoord: ze gaan op de achtergrond door, maar vermijden discussies in de media.

Het Red Team, waarin onder meer wiskundigen, gedragsdeskundigen, epidemiologen en artsen zitten, ontstond afgelopen zomer. Het aantal coronabesmettingen liep op, maar het kabinet nam geen extra maatregelen. Het Red Team pleitte vanaf het begin voor strenge maatregelen en in het najaar voor een korte maar stevige lockdown.

Red Team

Die vergaande lockdown kwam er niet, maar door de media-optredens van de teamleden kregen hun analyses en adviezen wél bekendheid. Ze gaven zelfs een briefing in de Tweede Kamer.

Uiteindelijk werden hun adviezen niet overgenomen. Het kabinet heeft gekozen voor een strategie die ertoe moet leiden dat de zorg niet overbelast raakt. Het Red Team vindt dat zo min mogelijk besmettingen het doel moet zijn, ook wel zero covid genoemd.

Lees ook

Talkshowtafels

Het Red Team verdween de laatste tijd op de achtergrond. De experts vinden het niet nuttig hun adviezen te blijven herhalen nu het kabinet voor een andere strategie gekozen heeft. Voor een discussie aan de talkshowtafels over 'het verdelen van vrijheden' voelen ze niets, zegt wiskundige Bert Slagter.

"Als er ruimte komt in ziekenhuizen, betekent dat dat allerlei maatschappelijke partijen met elkaar in discussie gaan over hoe ze dat kunnen verdelen, wie krijgt als eerste de vrijheid. Dat gebeurt aan de talkshowtafels en in de kranten en daar willen wij geen onderdeel van zijn", legt Slagter uit.

Zero covid

Maar ze hebben de handdoek niet in de ring gegooid. "Het Red Team blijft gewoon bestaan. Het kan op enig moment weer aantrekkelijk zijn om het over zero covid te hebben. Als in de zomer de besmettingen naar de achtergrond gaan, als we vaccinaties hebben, als de technologie voor sneltesten verbeterd wordt. Als we naar die toekomst kijken doen we graag aan het gesprek mee en leveren we onze input en onze analyse."

Slagter wil niet beweren dat we van het virus af geweest zouden zijn als er in de zomer naar de adviezen van het Red Team was geluisterd. "Dat is iets te optimistisch. Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft in de situatie dat het coronavirus het grootste gedeelte weg is, zoals in Azië, Oceanië en West-Canada. Wij zouden dat in Europa alleen maar op dat niveau kunnen doen als we dat met alle landen doen, want wij hebben open grenzen waar veel gereisd wordt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.