'Een nationale schande' en 'een complete chaos', zo werd door veel critici gereageerd op het feit dat het vaccineren in Nederland zo traag verloopt. Zorgeconoom Wim Groot deelt de kritiek. "Het is chaotisch en de overheid faalt."

Vorige week kwam het GGD-datalek aan het licht en afgelopen weekend was er gedoe over de vaccinatiecijfers. Die lijken dit weekend te positief bijgesteld. De Jonge zei vandaag dat hij dit gaat onderzoeken, omdat er mogelijk mensen dubbel zijn geteld.

'Chaotisch'

Al weken is minister Hugo de Jonge het mikpunt van kritiek en donderdag wacht hem een stevig debat in de Tweede Kamer. De belangrijkste oorzaak is het rammelende vaccinatiebeleid en vooral het trage tempo waarop er geprikt lijkt te worden.

"Het is een grote rommel eigenlijk. Bestaande plannen worden niet uitgevoerd. Dus mijn beeld is echt dat het erg chaotisch is allemaal", zegt Wim Groot, zorgeconoom aan de Universiteit van Maastricht.

Lees ook

Zwalkend beleid

Door zwalkend optreden van de overheid ziet Groot dat allerlei belangengroeperingen veel invloed hebben op het beleid. "Je ziet dat de overheid beleid uitzet, dan gaan er dingen fout en dan grijpen belangengroepen hun kans om een stempel op het beleid te drukken."

Dat zag je volgens de econoom bij de lobby van de ziekenhuizen. "De Gezondheidsraad adviseerde dat kwetsbare ouderen als eerste gevaccineerd moesten worden. Dat blijkt dan lastig uit te voeren. Vervolgens zagen ziekenhuisbestuurders hun kans schoon om met een uitgekiende lobby-actie te regelen dat hun personeel nu vooraan staat. De zwakke minister gaf al snel toe aan de ziekenhuislobby."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

Te hoge verwachtingen

Wat ook niet helpt, is dat De Jonge volgens Groot vaak hoog van de toren blaast in het parlement. "Je ziet vaak dat hij hele hoge verwachtingen uitspreekt. Als je maar mijlpalen stelt, komt het wel goed. Als je dan moet terugkomen op toezeggingen, maakt geen sterke indruk."

Overigens vindt de econoom het te makkelijk om alle schuld op het bordje van de coronaminister te schuiven."Hij heeft een hele zware taak en verantwoordelijkheid. Je kunt hem persoonlijk ook niet alles aanrekenen. Ook hem nu naar huis sturen heeft geen enkele zin. Het is vooral de overheid die hier gefaald heeft."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.