Een van de ‘zegeningen’ van internet: Geen aanslag, aardbevingof tsunami is compleet zonder een fraaie complottheorie. Een ramp gebeurt niet zomaar. Er moet een schuldige worden aangewezen. En het liefst moet er natuurlijk iemand ontzettend van zo'n ramp profiteren.

Zo ziet de Russische patriarch de criminaliteit, de corruptie en het drugsgebruik van de inwoners van Haïti als oorzaak van de aardbeving. Door hun vermeende liederlijke gedrag hebben de inwoners van het armste land van de wereld Gods toorn over zich afgeroepen en is dit hun verdiende loon. Bam.

Je kunt het natuurlijk ook doodleuk gooien op de opwarming van de aarde. Of ging het hier om een Boekestijntje van PvdA-zijde?

Een andere, voor complotdenkers voor de hand liggende theorie, het verband met ‘de zionisten’ of ‘de joden’, heb ik online nog niet teruggevonden, maar dat is vrees ik slechts een kwestie van tijd. Bij de tsunami hadden de heren complottheoretici slechts een paar dagen nodig om een mooie sluitende theorie te produceren. Maar misschien is zo’n theorie over de oorzaak van de aardbeving ditmaal overbodig, want er is heel creatief al een variant bedacht, voortbordurend op een stokoude en levensgevaarlijke beschuldiging. De Israelische teams die momenteel reddingswerkzaamheden uitvoeren en noodhospitaal bouwen doen dat vanzelfsprekend niet uit menslievendheid. Integendeel, op dit moment worden de organen van arme Haïtianen door hen ‘geoogst’.

En daarvoor hebben ze eerder uitgebreid geoefend in de Gazastrook. Kom je een keer op een humanitaire missie, krijg je dit voor je voeten geworpen.

Het Venezolaanse ministerie van Communicatie en Informatie zet de aardbeving in voor haar anti-Amerikaanse agenda. De VS zou een nieuw ‘aardbevingswapen’hebben ingezet in de Caraïben. Haïti als finale test voordat Iran te grazen wordt genomen. Met als mooie bijvangst de bezetting van het eiland, aldus president Hugo Chavez.

Dergelijke theorieën spelen handig in op het sentiment dat rampen niet zomaar kunnen gebeuren. We denken alles in de hand te hebben en als het een keer misgaat moet er een schuldige worden aangewezen. Zelfs bij een aardbeving.

Rampzionisten en aardbevingsoorzaken

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.