De Amerikaanse luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval met raketten uitgevoerd op een luchtmachtbasis in Syrië. Het is de eerste keer dat de VS rechtstreeks Syrische troepen aanvalt.

De afgevuurde raketten zijn een vergelding van de gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun van afgelopen dinsdag. Trump heeft bevel gegeven voor de militaire aanval op de Shayrat-basis, dezelfde basis van waaruit de aanval met verboden chemische wapens is uitgevoerd.

De Amerikaanse president zegt in een verklaring dat er geen twijfel bestaat dat het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de aanval met chemische wapens. Hierbij vielen tientallen burgerdoden. Assad en Rusland ontkennen dat het regime verantwoordelijk is hiervoor.

“Jaren van eerdere pogingen om het gedrag van Assad te veranderen hebben allemaal gefaald. Ondertussen wordt de vluchtelingencrisis erger en destabiliseert de hele regio. Dit zorgt voor gevaar voor de VS en zijn bondgenoten,” aldus Trump. Hij roept alle “beschaafde landen” op een eind te maken aan het bloedvergieten in Syrië.

Arabist Leo Kwarten is bij EenVandaag in de studio. Hij was kortgeleden zelf in Syrië. Hoe kijken ze daar naar de aanval? Verder spreken we VS correspondent Michiel Vos en voormalig generaal van het Russische leger Leonid Ivashov. Hoe kijken Washington en Moskou hiernaar?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.