Ivanka Trump, de oogappel van president Donald Trump, heeft afstand genomen van haar bedrijf en wordt officieel adviseur van haar vader in het Witte Huis. En dat is opvallend, want zo krijgt ze toegang tot het hoogste veiligheidsniveau.  

Trump twitterde vorig jaar zelf nog: ‘Ik ben er niet op uit om dat soort toegang voor mijn kinderen te regelen’. En na de overwinning van haar vader zei Ivanka zelf nog dat ze geen officiële rol zou gaan vervullen.

Ze lijkt nu tot inkeer te zijn gekomen. De man van Ivanka Trump, Jared Kushner, kreeg ook al zo’n belangrijke adviseursfunctie. En over die benoemingen worden op Twitter in ieder geval veel grappen gemaakt: ‘Trump doet inderdaad wat hij beloofd. Hij creëert banen.’

Er is veel kritiek op de benoeming omdat het nepotisme zou zijn. En dat is verboden. Die wet stamt uit 1967. De aanleiding voor die wet was president John F. Kennedy. Hij benoemde zijn broer Robert tot minister van Justitie. 

Om dat in de toekomst te voorkomen kwam er dus een wet. Maar het Ministerie van Justitie heeft al gezegd dat deze wet niet van toepassing is voor adviseurs van de president in het Witte Huis. Dus Ivanka glipt door de mazen van die wet heen.

Het ironische is dat die ruimte in de wet Trump te danken heeft aan Hillary Clinton. In 1993 wilde haar man, president Bill Clinton, zijn vrouw Hillary de leiding geven over de hervormingen van het zorgstelsel. Na wat juridisch getouwtrek mocht dat en op die vrije interpretatie van de wet wordt nu voortgeborduurd.

De vraag is of het een verstandige zet is van president Trump. Ivanna heeft geen politieke ervaring, maar ze studeerde wel economie aan de universiteit en staat al jaren aan het hoofd van verschillende grote bedrijven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.