Manipulaties en machtsmisbruik. Professor Diederik Stapel heeft zich er schuldig aan gemaakt volgens Pim Levelt van de gelijknamige commissie die onderzoek doet naar de fraude van Diederik Stapel. De hoogleraar sociale psychologie bedroog jarenlang collega's en baseerde dertig artikelen op nepdata. Tientallen hoofdstukken in boeken zijn verdacht. Veertien promotieonderzoeken begeleid door Diederik Stapel zijn doorspekt met door hem verzonnen data.

De commissie Levelt repte over de ergste wetenschapsfraude ooit in Nederland. De commissie raadt de Universiteit van Tilburg aan om aangifte tegen professor Stapel te doen vanwege valsheid in geschrifte.

Maar Stapel staat niet alleen. Onderzoeker Jelte Wicherts van de faculteit psychologie van de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar fouten in zijn vakgebied. Hij pleit voor meer openheid en zorgvuldigheid in de wetenschap. En nanowetenschapper professor Martien Klapwijk ondervond aan den lijve hoe schadelijk het kan zijn als een collega experimenten verzint. Zijn Duitse collega en gedoodverfde Nobelprijswinnaar Hendrik Jan Schön veroorzaakte een groot schandaal door zijn onderzoek naar semi-geleiders te verzinnen.

Download