Vandaag gaat het tweede proces tegen Geert Wilders van start. Na de “minder Marokkanen”-uitspraak in maart 2014 deden duizenden mensen aangifte tegen de PVV-leider. Dat resulteerde in vervolging door het OM wegens het zaaien van haat, discriminatie en groepsbelediging. 

Het gaat vandaag om een regiezitting, dus nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak. Die is pas eind oktober. Aan de orde komen vandaag de stand van zaken van het onderzoek door het OM en de verdere onderzoekswensen van de verdediging.

EenVandaag gaat naar de zitting met één van de aangevers, Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland. Wat verwacht hij van de zaak? En denkt hij niet dat deze rechtszaak Wilders juist in de kaart speelt?

Pleitnota gelekt

Geert Wilders had grote moeite om getuigen voor het proces te vinden, meldt het AD vandaag. De krant kreeg de conceptpleitnota van Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops in handen en publiceert daar vandaag uit. Deskundigen zouden zijn afgehaakt uit angst voor hun veiligheid of om het kamp van Wilders te worden geplaatst. Wilders wilde premier Rutte en vice-premier Asscher laten horen, maar de rechtbank wees dat af. 

Wilders reageerde woedend op het bekend worden van de pleitnota van zijn advocaat:

update
clock 18-03-2016 11:36

Advocaat Wilders wil schorsing wegens lek

De advocaat van Geert Wilders wil dat de strafzaak tegen de PVV-leider voorlopig wordt geschorst. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD.

Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een "enorme bende'' en "een farce''. "De vrijheid van de verdediging is in het geding'', benadrukte advocaat Geert-Jan Knoops tegen de rechtbank. ,,Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat.''

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.