Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro tegen PVV-leider Geert Wilders wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Volgens de officieren van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen maakte Wilders zich schuldig aan drie van de vier aanklachten wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Aanklager Bos zei recht te willen doen aan de schadelijke gevolgen voor de samenleving en Marokkaanse Nederlanders in het bijzonder. Hij betitelde Wilders' uitspraken als ‘een doelbewust optreden'. De straf moet volgens de officier van justitie ‘een duidelijk signaal afgeven dat uitlatingen als deze niet thuishoren in Nederland'.

De politicus wist volgens Bos zelf als eerste dat hij een grens was overgegaan, want hij vroeg na zijn eerste uitlatingen over 'minder Marokkanen': ‘Kon ik dit wel zo zeggen?' Daarnaast zei Wilders in zijn speech een week later rekening te houden met aangifte en vervolging. Opzet van Wilders in zijn oproepen tot ‘minder, minder' is daarmee bewezen, aldus de aanklager.

Verslaggever Remko Theulings was aanwezig bij de zitting:

Vanavond in de uitzending zijn commentaar.

Wilders deed z'n omstreden uitspraak in een Haags café op 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder', waarop Wilders antwoordde "Nou, dan gaan we dat regelen."

Geert Wilders spreekt van een ‘waanzinnige eis' van het Openbaar Ministerie (OM) in het proces tegen hem. ‘De vrijheid van meningsuiting staat op het spel', aldus de PVV-leider in een eerste reactie.

‘Spreken over Marokkanen is in een keer racisme', aldus Wilders. ‘De vrijheid van meningsuiting staat op het spel, niet alleen van mij maar die van iedereen in Nederland. Want op het moment dat je iets over Marokkanen zegt ben je vanaf vandaag een racist als het OM zijn zin krijgt', aldus de PVV-leider.

De rechtszaak wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Wilders en zijn raadsman Knoops zijn niet aanwezig.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.