Na alle inleidende schermutselingen van de afgelopen maanden, gaat vandaag het proces tegen PVV-leider Geert Wilders van start. De rechter moet gaan bepalen of zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak uit 2014 door de beugel kon of niet.

De politicus is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

De eerste keer dat Wilders voor de rechter stond, in 2011, ging hij vrijuit. De aangevers, onder wie Farid Azarkan van het samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, hopen dat hij deze keer wel wordt gestraft. Azarkan is vanavond te gast in de studio van EenVandaag.

De zitting van de rechtbank Den Haag begint maandagochtend in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aan het drie weken durende proces. De locatie van het proces is om veiligheidsredenen gekozen.

Wilders liet vorige week weten daarbij niet aanwezig te zullen zijn. Hij ziet de vervolging als een politiek proces. Wilders vindt dat over politieke standpunten in de Tweede Kamer moet worden gesproken worden en niet in de rechtbank.

In de eerste procesweek komen onder meer getuigen-deskundigen aan het woord. De eis van het Openbaar Ministerie wordt op 16 november verwacht.

Cijfers emigratie Marokkanen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er de afgelopen tien jaar meer Marokkanen terugkeerden naar hun land van herkomst dan dat er immigreerden in Nederland.

Tussen 2005 en 2015 kwamen er ruim 32.000 Marokkanen naar Nederland, maar er migreerden er ruim 36.000.

Het afgelopen decennium zijn er dus 4000 meer Marokkanen naar Marokko gegaan dan dat er naar Nederland zijn gekomen en zijn er dus al minder Marokkanen in Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.