Laat ik vooropstellen dat ik niet ‘op’ een Amsterdamse gracht woon. Daar heb ik het geld niet voor. Ja, of het wordt zo’n benauwd zolderappartement 4 hoog achter, maar ik ben bang dat ik dan verzuurd raak. Net zo verzuurd als enkele bewoners van de Prinsengracht die een boze brief hebben gestuurd naar de Burgemeester. Over de overlast die ze hadden van de Gay Pride.

Ze klagen over 80 decibel geluid waar ze van 9.00 tot 23.00 uur aan zijn blootgesteld. Over boten van ‘mensen van buiten de stad’ die aangemeerd lagen, over parkeervakken die afgezet waren, over aggregaten, over alcoholgebruik, over vuilnis die pas dinsdag door de gemeente is opgehaald en over plaskruizen. Ze sluiten hun brief af met ‘Dat dit alles gebeurt in een gebied dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat’.

Het moet de hel voor ze zijn geweest. Ga je chique op de gracht wonen voor je rust, is er ineens een feestje waarbij er allemaal braderiepubliek lallend voor je huis staat. En alcohol drinkt! Een dagje weggaan is geen optie, schrijven ze. Want ze willen niet dat hun huizen ‘vernield, bepist en ondergekotst worden’.

Lieve Prinsengrachtbewoners… u woont in de binnenstad van Amsterdam. Daar worden sinds de zeventiende eeuw al evenementen georganiseerd waar mensen alcohol drinken om het vervolgens weer uit te plassen dan wel te kotsen. De Gay Pride was qua bezoekersaantal een enorm succes. Er kwam een recordpubliek van 670.000 mensen op af. En het maakte mij trots toen ik die mensenmassa zag. Dat dit 1 dag in het jaar kan in ons vrije Amsterdam. Een Gay Pride, een evenement voor homorechten waarbij de LHBT-gemeenschap zich laat zien in alle facetten die er zijn. 670.000 mensen… en alles is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Hoe anders was dat dit jaar op de Gay Prides in Jeruzalem en Istanbul. De buitenlandse gasten waren dan ook terecht onder de indruk. Ook de homo’s uit landen waar zij vervolgd worden vanwege hun geaardheid. Zij stonden te stralen op de boot en genoten zichtbaar van het enthousiasme van het publiek op de Prinsengracht dat ze toejuichte en een feestje met hen vierde.

De beelden van de Amsterdam Gay Pride gingen de hele wereld over. En juist daarom moet het op de Prinsengracht worden gehouden. Het is tenslotte werelderfgoed en niet alleen erfgoed voor de Prinsengracht NIMBY’s. Dus hier wat tips voor volgend jaar.

1.    Stel uw gemarmerde WC’s beschikbaar voor bezoekers, zodat ze niet tegen uw gevel aan hoeven te kotsen of te plassen

2.    Zet zelf keihard de beste nummers uit de Homo 100 op zodat u alle andere muziek overstemt (die gaat vanzelf uit als u de lekkerste platen draait)

3.    Steek om 23.00 uur samen met de andere buurtbewoners de handen uit de mouwen en ruim de vuilnis voor uw eigen huis op, dan hoeft u niet tot dinsdag te wachten

4.    Deel water van uw fonteintje in de hal uit aan mensen zodat de alcohol wat minder snel verkeerd valt

5.    Geniet van het feest en de vrijheid waarin dit in ons land gevierd kan worden

Alvast een fijne pride gewenst, tot volgend jaar!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.