In het Groningse Glimmen werd op 1 januari nogmaals de champagne ontkurkt, want die dag werd bekend dat daar de PostcodeKanjer was gevallen. In het dorp met zo'n 1100 inwoners wordt bijna 54 miljoen euro verdeeld. Wat doet dat met een dorp?

Op 1 januari 2014 kwam hetzelfde mooie nieuws binnen in het Zeeuwse dorpje Vrouwenpolder, met ruim 1100 inwoners een praktisch even groot dorp als Glimmen. Toen werd de PostcodeKanjer van 42,9 miljoen verdeeld over de inwoners die een lot van de loterij hadden gekocht. Programmamaker Patrick Lodiers is opgegroeid in Vrouwenpolder. Hij maakte een documentaire over hoe het dorp met de hoofdprijs omging.

Rondje van de zaak

Lodiers weet nog goed hoe het nieuws van de PostcodeKanjer bekend werd. "In Vrouwenpolder zijn ze heel goed in het vieren van oud en nieuw, vooral op 1 januari. We stonden met z'n allen aan de borrel op die dag, toen het nieuws binnendruppelde. Nou, het ging natuurlijk nergens anders meer over. Het zinderde helemaal. Ik denk wel dat er toen een rondje van de zaak is gegeven."

Niet iedereen was een winnaar die dag in Vrouwenpolder. Alleen mensen met een lot vielen in de prijzen. Het gesprek van de dag begon dus ook steevast met de vraag: 'Heb jij een lot?' De ouders van Patrick Lodiers speelden niet mee in de loterij en vielen dus ook niet in de prijzen. "Dat vond vooral mijn moeder heel jammer. Die baalde er flink van. Ze ging op een gegeven moment gewoon niet meer naar de supermarkt - toch een beetje de volkspomp waar iedereen elkaar spreekt - omdat het daar alleen maar over die loterij ging", aldus de programmamaker.

Lees ook

Gezondheid is de hoofdprijs

Moeder Lodiers is inmiddels over de teleurstelling heen. "Zij raakte later behoorlijk ernstig ziek en lag enkele maanden in het ziekenhuis. Inmiddels is ze weer helemaal gezond, maar ze realiseert zich wel dat gezondheid een veel grotere hoofdprijs is dan zo'n Postcodeknaller", zegt Patrick Lodiers. "En dat bewustzijn leeft in het hele dorp."

De inwoners van Vrouwenpolder gaven het geld niet direct uit. De eerste Ferrari moet nog worden gespot in het dorp. Waar het geld wel naartoe ging: "Heel veel zonnepanelen", zegt Lodiers. "Het blijven toch Zeeuwen, die springen voorzichtig om met hun geld."

Verandering

Lodiers hield zijn hart vast over wat deze prijs zou doen met het dorp. "Dat was eigenlijk de reden voor mij om een documentaire te gaan maken. Ik had verwacht dat zo'n miljoenenklapper niet goed zou zijn voor zo'n kleine gemeenschap."

Die verwachting kwam niet uit voor de documentairemaker. "De inwoners van Vrouwenpolder hebben mijn ongelijk bewezen. Dat lijkt me mooi nieuws voor de mensen uit het Groningse Glimmen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.