Hester Somsen is ambassadeur in Libanon: het land dat zwaar onder druk staat in het onrustige Midden-Oosten. Twee documentairemakers volgden Somsen en haar medewerkers maandenlang  tijdens hun werk. Vanavond is de documentaire Post Beiroet te zien op NPO 2.

Libanon wankelt onder een enorme stroom Syrische vluchtelingen. Op een bevolking van vier miljoen Libanezen zijn er maar liefst twee miljoen vluchtelingen in het land. En dat met een zwakke economie. Ondertussen is er een groot gevaar voor radicalisering: de dreiging van IS is altijd dichtbij.

Het is de explosieve situatie waarin Hester Somsen en haar team van 13 medewerkers elke dag werken. Ze proberen te voorkomen dat Libanon bezwijkt onder de enorme druk. Met een gepantserde auto met Libanese chauffeur doorkruist ze het land: ze helpt burgemeesters, steun onderwijsprojecten en spreekt de leiders van soennieten, sjiieten en christenen in het land. Als Libanon bezwijkt heeft dit enorme gevolgen voor de vluchtelingenstroom naar Nederland en Europa.

In EenVandaag een gesprek met Somsen over de documentaire en haar werk in Libanon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.