"Wij moeten Libanon helpen om te overleven", was de eerste gedachte van veteraan Bert Kleine Schaars na de enorme explosie in hoofdstad Beiroet. Hij diende 6 maanden in het land in de jaren 80.

Via de veteranen-appgroep zag hij de beelden. "Het was zo onwezenlijk. Ik was met onze club Libanon-veteranen net voor de lockdown nog op de plek van de explosie. Je beseft dan de mega impact", vertelt Bert. Hij probeerde als eerste zijn kennissen in Beiroet te bereiken, en voelde enorme opluchting toen hij ze meteen aan de lijn kreeg. "En ze waren praktisch ongedeerd, bizar eigenlijk."

Beiroet wéér in puin

Bert kreeg bij het zien van de beelden van de explosie een flashback naar 1980. Ook toen was Beiroet een stad in puin, maar als gevolg van oorlog. Bert diende op 19-jarige leeftijd 6 maanden in de Libanese hoofdstad. Hij was onderdeel van de UNIFIL-missie. Die had als doel om strijdende partijen in het zuiden, de PLO en Israel, uit elkaar te houden en de soevereiniteit van Libanon te waarborgen.

"Het is een missie die mij nooit meer zal loslaten en waar ik nog steeds met trots op terugkijk. We hebben ons leven daar gewaagd. De mensen in Libanon zijn ons nog steeds dankbaar voor de Dutchbat-inzet toentertijd "

'Het land gaat in je hart zitten'

Ook voor 1980 kwam Bert al vaak in Libanon. Zijn zus en zwager hebben er 4 jaar gewoond en gewerkt. Zij kwamen terug in 1975 toen de burgeroorlog uitbrak. "Het land gaat in je hart zitten. Het is een mooi land met een prachtige cultuur."

"Deze ramp kunnen Beiroet en Libanon niet gebruiken. 15 miljard euro schade, kapotte graansilo's en verwoeste havens. Bijna 300.000 mensen dakloos, 200 doden en nog zoveel vermisten naast de 6000 gewonden", somt Bert de ramp op.

Lees ook

'Elke euro naar het doel'

Vandaag is een Nationale Actiedag voor Beiroet. Ook Bert wil graag iets doen voor zijn geliefde Libanon. Samen met het Veteraneninstituut en Stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten (OVA) zette hij de actie 'Veteranen helpen Beiroet' op.

Het is niet dat hij geen vertrouwen heeft in de grote landelijke actie van Giro 555. "Elke hulp is welkom. Bij Giro 555 zijn veel grote organisaties betrokken die heel goed werk doen. Maar er zit een heel bedrijf achter en daar gaat veel geld heen. Onze actie wordt met vrijwilligers gedaan en iedere euro gaat naar het doel."

'We moeten de mensen helpen'

Volgens Bert zijn veel mensen angstig om te doneren, omdat ze bang zijn dat hun geld bij de corrupte regering terechtkomt. "Ik begrijp die angst wel, de regering is ook corrupt, maar dat probleem kunnen we nu niet oplossen. Het gaat er nu om dat we de mensen helpen. Want dat is heel hard nodig."

Bert heeft contact gezocht met de Libanese ambassadeur, lokale ngo's en kennissen ter plaatse om te overleggen welke goederen het meest noodzakelijk zijn. "Het opbouwen van huizen is mooi, maar de voedselvoorziening en aanvulling van medische materialen moeten alle prioriteit hebben."

Oproep burgemeesters: doneer budget Veteranendag

Bert hoopt met zijn actie op veel donaties. Concreet roept hij alle veteranen op in hun eigen gemeente de burgemeester te bellen. Dit jaar is de Nederlandse Veteranendag niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Het budget daarvoor is dus ongebruikt. "Als iedere burgemeester bijvoorbeeld 1000 euro van dat niet gebruikte budget op ons initiatief stort, levert dat al snel bij 355 gemeenten gezamenlijk 3 à 4 ton op"

Ook doet hij een oproep aan de boerenorganisaties in Nederland. "Wij hebben de beste boeren van de wereld. Zij verbouwen graan, molenaars malen het en bakkers bakken er brood van. Nou bakkers hebben ze wel in Libanon, maar graan niet. Dus boeren van Nederland: doneer alsjeblieft je graan", zegt Bert.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.