Met een Landelijke Actiedag wordt vandaag geld ingezameld voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Haagse restauranteigenaar Ali draagt daar aan bij, maar hij wil de Nederlandse regering wél waarschuwen: "Geef niets aan de Libanese regering."

"Stuur geen geld naar de Libanese regering. Stuur het naar vertrouwelijke ngo's op het terrein. Buiten dat om, vertrouw niets", waarschuwt Ali. Hij groeide op in Libanon en woont samen met zijn vrouw al 5 jaar in Nederland. Ze hebben een eigen Libanees restaurant in Den Haag.

Corruptie

Ali maakt zich zorgen om de hulp aan Libanon, omdat hij geen vertrouwen heeft in de autoriteiten. "Wat ik niet vertrouw, is het bankensysteem. Wanneer zij het geld ontvangen, dan blijft het de vraag of het in goede handen terecht komt."

En ondanks de ravage, blijft het regime in Libanon mensen opsporen die kritiek uiten op de overheid. Ali maakt zich daar boos over: "Een man op social media verscheurde een foto van de president. De volgende dag brachten ze hem naar de gevangenis." Hij kan het niet bevatten dat hier wel tijd en geld voor is, "Hoe werkt dat? Mensen sterven op straat en je vervolgt een man die een foto heeft verscheurd."

Geld inzamelen

Ali is boos op het land waar hij opgroeide, maar probeert ook te helpen. Hij organiseerde een inzamelingsactie in zijn restaurant. "Uiteindelijk ging 100 procent van wat we hebben verkocht in het restaurant direct naar het Libanese Rode Kruis. We hebben ongeveer 2227 euro in een dag opgehaald", vertelt de restauranteigenaar trots. "Mensen betaalden soms ook meer dan de rekening. Of dan kochten ze op die dag cadeaukaarten om alvast het geld te geven en later het eten te halen."

Is hij dan niet bang dat ook dat geld ergens aan de strijkstok blijft hangen? "Op het Libanese Rode Kruis kun je vertrouwen", vertelt Ali. "Dat zijn allemaal vrijwiligers en niemand verdient er iets aan."

Explosie

Ook probeert Ali zijn familie en connecties in Libanon zoveel mogelijk zélf te helpen. Zo wonen zijn broer en schoonfamilie nog in Beiroet. "We zijn erin geslaagd om ramen voor ze te kopen, omdat ik betaalde in Amerikaanse dollars. Zo konden wij expats het geld overmaken", vertelt hij.

Het moment van de explosie staat in Ali's geheugen gegrift. "Ik stond hier in de zaak en was aan de telefoon met mijn broer in Libanon. We waren aan het praten over een auto kopen, toen werd ineens de verbinding verbroken."

Lees ook

'Leek net een science-fiction film'

"Ik kreeg een berichtje van mijn broer dat er een reusachtige explosie was. Toen het gebeurde wist hij niet wat het was. In eerste instantie dacht mijn broer dat het om een terroristische aanslag ging", vertelt Ali. "Dat is Libanon, we zijn eraan gewend dat het een aanslag kan zijn. Niemand hield er rekening mee dat het eigenlijk een soort ongeluk was als gevolg van corruptie dat iemand jarenlang explosieve materiaal zomaar ergens laat liggen."

Toen Ali de beelden terugkeek, kon hij zijn ogen niet geloven. "Het leek op een science-fiction film met aliens. Het was gigantisch. Ik dacht dat het door een computer gemaakt was. Nu, een week later, is het nog steeds onvoorstelbaar."

Een week na de enorme explosie in de haven van Beiroet is de hele stad bezig met het opruimen van de ravage. De Nederlandse Erik Maes was er toen het gebeurde en helpt mee. Met zijn eigen camera laat hij zien hoe het er in de stad aan toegaat.