De grootste Nederlandse politiebond (NPB) vindt het 'te gek voor woorden' dat de politie opnieuw een miljoenenboete krijgt opgelegd door het UWV voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.

Het probleem van de miljoenenboetes speelt al jaren, en voorzitter Jan Struijs van de NPB kan er maar moeilijk bij. "Het is niet alleen zonde van het geld maar het is echt te gek voor woorden. Er zit heel veel leed achter van politiemensen."

'Politie is structureel overbelast'

Het probleem zit 'm wat Struijs betreft vooral in de uitvoering van het beleid. Door overbelasting bij de politie is het begeleiden van medewerkers moeilijk. Ook loopt door de drukte het op orde krijgen van dossiers in het honderd. "De politie is structureel overbelast en onderbezet. We hebben momenteel 3000 chronisch zieken, wekelijks raken 15 tot 20 collega's fysiek gewond. Ons beroep is gewoon hartstikke zwaar."

Lees ook

Toch denkt de Struijs dat dit nog niet alles is. "Dit is nog maar het topje van de ijsberg, de ernstige gevallen waar je een boete voor krijgt. Maar er zijn veel meer zieken die ook nog inzetbaar zijn, maar waarvoor de politie te weinig werkplekken heeft. Dat valt niet te rijmen met het werk dat ons over de schoenen loopt."

De politie is structureel overbelast en onderbezet. We hebben momenteel 3000 chronisch zieken, wekelijks raken 15 tot 20 collega's fysiek gewond. Ons beroep is gewoon hartstikke zwaar.

'Onbestaanbaar dat het aantal loonsancties nog toeneemt'

Struijs wijt de hoeveelheid boetes van het UWV ook aan de emotionele verwaarlozing van agenten door invoering van de Nationale Politie. "We moeten terug naar de menselijke maat, er moet meer erkenning komen vanuit Den Haag en de zorgplicht moet veel intensiever worden ingevuld."

Ronald van Raak (SP) stelde vorig jaar vragen over de boetes en zal aanstaande dinsdag minister Grapperhaus van Justitie naar de Tweede Kamer roepen en om opheldering vragen. "Onbestaanbaar dat het aantal loonsancties bij de politie zelfs nog toeneemt, ondanks alle toezeggingen van vorig jaar", zegt van Raak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.