De politie is het aantal incidenten en het geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling meer dan zat. Als het aan de Nationale Politie ligt, komt er zo snel mogelijk een meldpunt voor mensen die betrapt worden met illegaal vuurwerk.

Deze vandalen moeten dan gedwongen worden hun oudejaarsavond op het politiebureau doorbrengen. Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren: "Als je iemand een meldplicht geeft waardoor hij niet bij Oud en Nieuw kan zijn, heb je hem misschien wel meer te pakken dan wanneer je hem een andere straf geeft."


'Meldplicht is niet genoeg'

Burgemeesters hebben al de bevoegdheid om een meldplicht op te leggen, bijvoorbeeld met de voetbalwet. 
Kamerlid Chris van Dam (CDA) is positief over een meldplicht, maar vindt het niet genoeg, zo laat hij weten op Twitter.

Agressie en geweld tegen agenten

Het is ieder jaar weer raak: agressie en geweld tegen agenten tijdens Nieuwjaarsavond. Soms moeten er zelfs complete woonblokken ontruimd worden bij de vondst van enorme ladingen illegaal vuurwerk.


Voor Ruud Verkuijlen is de maat dan ook meer dan vol. Hij pleit voor een meldplicht voor mensen bij wie illegaal vuurwerk wordt gevonden. Nu kan dat alleen nog bij notoire raddraaiers. Wat Verkuijlen betreft wordt dit middel veel vaker ingezet.


"Laat ik zeggen dat heel veel burgemeesters hier heel actief op acteren. En als het een uitnodiging mag zijn: kijk dan of je dit ook kan inzetten als je illegaal vuurwerk bij iemand aantreft."


Kijk & lees meer:

'Dit hoeft maar één keer echt fout te gaan'

Vaak is tijdens de chaotische Nieuwjaarsnacht niet duidelijk of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk. Dat maakt het een voor de politie een evenement vol met gevaren.
 "De risico’s nemen niet af. Dit hoeft maar één keer echt fout te gaan en we hebben een heel ander gesprek."


Iedere gemeente eigen beleid


Eerder dit jaar besloot het kabinet dat er geen landelijk vuurwerkverbod komt. Het is aan gemeenten zelf om maatregelen te nemen tegen vuurwerkoverlast. Zo onderzoeken Leiden en Rotterdam of de hele stad vuurwerkvrij gemaakt kan worden en zijn er in andere plaatsen weer vuurwerkvrije zones. Ook kunnen gemeenten nu zelf knalvuurwerk en pijlen verbieden.


Dit maakt het er voor de politie niet makkelijker op, want zo ontstaat er een lappendeken met telkens andere regels.
"Wat betekent een plaatselijk verbod voor omliggende gemeenten? Krijg je dan bijvoorbeeld overlast door vuurwerktoerisme?", vraagt Ruud Verkuijlen zich af.
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.