Er komt definitief geen landelijk vuurwerkverbod, zo meldt de NOS. Vuurpijlen en knalvuurwerk mogen met de jaarwisseling gewoon worden afgestoken, terwijl een ruime meerderheid van de Opiniepanelleden zo’n verbod wel steunt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde vorig jaar een totaalverbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, om zo de veiligheid rond oud en nieuw te verhogen. Het kabinet zal later vandaag bekendmaken deze aanbeveling niet op te volgen. Gemeenten mogen nog wel vuurwerkvrije zones invoeren.

Meerderheid van de mensen ziet verbod wel zitten

Uit een peiling van EenVandaag, in maart 2018, blijkt echter dat de meerderheid van de mensen een verbod op ‘werpbaar knalvuurwerk’ ondersteunt. Een ruime tweederde (69%) van de 19.000 panelleden vindt het een goed idee. 

De redenen dat mensen voor een verbod zijn, hebben onder meer te maken met geluids-en milieuoverlast, onrust bij (huis)dieren en het verhoogde gevaar van het populaire knalvuurwerk ‘rotjes’. 

Om ook de vuurpijlen te betrekken bij het verbod, is 53% het mee eens. Helemaal géén vuurwerk zelf meer mogen afsteken, leidt tot meer verdeeldheid: vier op de tien (42%) zijn hier voor, maar de helft (50%) ziet niets in een algeheel verbod op particulier vuurwerk. 

Kijk en lees ook: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.