624 scholen in Nederland hebben te weinig leerlingen en moeten dus eigenlijk sluiten. Vaak staat zo’n school in een klein dorp, en willen de dorpsbewoners het schooltje absoluut niet kwijt. Ze zijn bang voor vergrijzing en nog meer krimp. 

Actief PvdA-lid en publicist Jan Schuurman Hess zag met lede ogen aan hoe het schooltje in zijn Zeeuwse woonplaats Kats dicht ging. Hij maakte de afgelopen twee jaar een voettocht door Nederland in de voetsporen van wijlen SDAP-voorman Pieter Jelles Troelstra en ondervond dat dit probleem in meerdere dorpen speelt. Samen met inwoners uit De Weebosch, Hoog-Keppel en Gaastmeer bedacht Schuurman Hess een plan om de kleine scholen te behouden. De kern: ouders, dorpsbewoners en leraren nemen het bestuur van de school over, en de scholen werken samen in coorporaties. Zo denken Schuurman Hess en zijn medebedenkers de kwaliteit van het onderwijs in stand te kunnen houden. Morgen bieden ze het plan aan aan staatssecretaris Dekker.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.