Zanger R. Kelly ligt al een tijd enorm onder vuur vanwege vermeend seksueel misbruik. Toch treedt de zanger op 20 april gewoon op in Nederland. Inmiddels is een petitie gestart om het optreden van Kelly tegen te houden.

In de documentaireserie 'Surviving R. Kelly' beschuldigen verschillende vrouwen hoe zij door de artiest lichamelijk, mentaal en seksueel zouden zijn misbruikt.

#MuteRKelly

Ook in ons land wakkert de R. Kelly-discussie aan. 20 april staat de zanger namelijk in Nederland op de planken. Maar daar wordt nu geprobeerd een stokje voor te steken. Onder #MuteRKelly gaan nu twee petities rond op internet. Honderden mensen ondertekenden inmiddels het verzoek om de Amerikaan te boycotten.

Ook collega-beroemdheden hebben flinke kritiek op Kelly. Zanger John Legend geeft zijn mening in de documentaire en haalt ook op Twitter hard uit. Hij wenst de zanger hetzelfde lot toe als Harvey Weinstein. De filmmagnaat staat terecht voor seksueel geweld. De filmproducent viel na de beschuldigingen hard van zijn voetstuk.

Lady Gaga

Zangeres Lady Gaga maakte samen met R. Kelly het nummer 'Do What U Want'. Dat nummer verwijdert ze nu van alle streamingdiensten. Naar eigen zeggen komt het nummer uit een donkere periode uit haar leven. Gaga was zelf slachtoffer van seksueel misbruik, en zei dat destijds nog niet verwerkt te hebben. De beschuldigingen aan het adres van R. Kelly noemt ze 'onverdedigbaar' en 'gruwelijk'.

Drie rechtszaken, geen veroordeling

Het is niet voor het eerst dat de I Believe I Can Fly-zanger in verband wordt gebracht met seksueel wangedrag. In 1996 moest Kelly zich al eens voor de rechter verantwoorden omdat hij de nacht zou hebben doorgebracht met een vijftienjarige. Ook in 2001 stond hij voor de rechter toen hij werd beschuldigd nadat hij een zeventienjarige zou hebben gedwongen met hem het bed te delen.

Ook in 2002 moest R. Kelly zich in de rechtbank melden. Een vrouw deed aangifte nadat de R&B-artiest haar zwanger gemaakt zou hebben en haar vervolgens dwong tot abortus. Kelly werd echter nooit veroordeeld. Alle drie de zaken eindigden in een schikking.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.