Media moeten standaard gaan verwijzen naar een hulplijn, bij berichtgeving over seksueel misbruik. Dat vinden Bertho Nieboer, gynaecoloog aan het Radboudumc, en Iva Bicanic, klinisch psycholoog en hoofd van het Centrum Seksueel Geweld.

Wanneer er sprake is van zelfmoord in de berichtgeving, wordt nu in de media verwezen naar hulplijn 0900-0113. Die verwijzing moet ook gebeuren bij de berichtgeving over seksueel misbruik of seksueel geweld, roepen Nieboer en Bicanic op. Bicanic licht toe: "Door te noemen dat er hulp is, erken je de impact van seksueel misbruik en laat je weten dat er hoop is."

Er is wekelijks wel berichtgeving over seksueel misbruik

Iva Bicanic, klinisch psycholoog en hoofd van het Centrum Seksueel Geweld

MeToo

Het is deze maand twee jaar geleden dat de MeToo-beweging in het nieuws kwam. "Sindsdien is er wekelijks wel berichtgeving over seksueel misbruik", vertelt Bicanic. Deze berichtgeving kan voor slachtoffers van seksueel misbruik heftige reacties oproepen, pleit ze. "Sommige mensen lezen geen nieuws, om confrontatie met de gebeurtenis te voorkomen."

"Zoveel mensen krijgen in hun leven te maken met seksueel geweld." In Nederland hebben 22 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen seks tegen hun wil meegemaakt. Volgens de deskundigen ervaart de helft van de slachtoffers problemen hiervan. "Een groot gedeelte van deze slachtoffers praat nooit over deze heftige gebeurtenis", vertelt Bicanic. Hierdoor is het aantal kinderen en volwassenen dat rondloopt met onverwerkt seksueel trauma niet te onderschatten.

Lees ook

Gevolgen

De gevolgen van seksueel geweld kunnen uiteenlopen. De klinisch psycholoog ziet dit ook bij haar in de praktijk. "Seksuele problemen, een laag zelfbeeld of depressies zijn een van de problemen die wij in de praktijk tegenkomen. Veel slachtoffers proberen dingen te vermijden die hen aan het misbruik herinneren."

Zo'n herinnering kan bijvoorbeeld een MeToo-bericht zijn. "Mensen kwamen toen met vragen naar ons toe als 'wat moet ik doen, want mijn strategie om te vermijden, lukt nu niet meer'." Bij Nieboer en Bicanic zijn ook trieste gevallen bekend van vrouwen die zich tijdens de piek van de MeToo-mediaberichtgeving van het leven hebben beroofd.

Iva Bicanic
Bron: Iva Bicanic

Doel van de hulplijn

Bicanic hoopt dat de hulplijn, waar nu nog geen nummer voor is, de slachtoffers deels erkenning kan geven. "Er zijn zoveel mensen in Nederland die hiermee te maken krijgen. Deze hulplijn moet het probleem en de slachtoffers hiervan ook kenbaar maken."

Daarnaast vindt zij de hulplijn de juiste vervolgstap. "Inmiddels is het twee jaar na het MeToo-tijdperk. Het wordt tijd om ook naar de toekomst te kijken en de beweging voort te zetten. Anno 2019 hebben we de kennis en de middelen om de slachtoffers te helpen. Laten we hen daar ook op attenderen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.