Slachtoffers van geweld of seksueel misbruik in de jeugdzorg kunnen straks aanspraak maken op een schadevergoeding. Minister Dekker maakt vanmiddag bekend hoe de regeling eruit komt te zien.

Ben Meijer-Hof is een van de slachtoffers. Hij werd als kind misbruikt door zijn pleegvader en later door diens biologische zoon.

Krankzinnigengesticht

Toen hij rond zijn zeventiende uit de kast wilde komen als homo, werd hij voor gek verklaard en gezien als een gevaar voor anderen. Tegen zijn zin werd hij vastgehouden in een 'krankzinnigengesticht'. "Ik wilde gelukkig zijn, maar zij wilden me genezen van mijn homofilie."

Lees ook

Ben liep meerdere keren weg uit de kliniek waar hij werd vastgehouden. "Ik werd dan opgepakt door de politie en moest als straf een paar dagen in de isoleercel. Ik herinner mij dat ik spiernaakt in een bedje, vastgebonden aan enkels en polsen, kreeg te horen dat men elektroshocktherapie wilde doen om mij 'van mijn homofilie' af te helpen."

Tv-reportage EenVandaag: Ben werd als kind fysiek en psychisch mishandeld

Psychisch, fysiek of seksueel misbruikt

Het rapport 'Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd' van onderzoekscommissie De Winter bevestigde vorig jaar dat kinderen zoals Ben decennialang te weinig werden beschermd tegen geweld in de jeugdzorg.

Driekwart van de kinderen die tussen 1945 en nu in de jeugdzorg hebben gezeten is psychisch, fysiek of seksueel misbruikt door leiders in jeugdinstellingen of door pleegouders. Commissie De Winter komt vandaag met een vervolg. Namelijk hoe kun je de slachtoffers erkenning geven?

'Waarom?'

Ben gaat vanmiddag naar de bijeenkomst in Nieuwegein, net als naar verwachting nog 250 andere slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg. Hij wil een antwoord op de vraag 'waarom?' "Waarom kon ik met een gerechtelijk bevel wegens 'krankzinnigheid' worden opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat ik homoseksueel ben?"

Ook wil hij excuses. Want die heeft hij nog niet persoonlijk gekregen. "Zo'n algemeen excuus van ministers De Jonge en Dekker is voor de bühne. Maar als je iemand echt excuses wilt maken, dan kijk je diegene in de ogen, dan maak je persoonlijk contact."

900 gulden schuld

Over mogelijke compensatie heeft Meijer-Hof nog niets gehoord, maar zou in zijn ogen niet meer dan terecht zijn. "Al is het maar omdat tijdens mijn tweejarige gedwongen opvang mijn uitkering van de Ziektewet en later de WAO is ingehouden. Ik kwam de kliniek uit met 900 gulden schuld, dat kwam er dus nog eens bovenop. Ik zou alleen niet weten hoe je ons leed in geld kunt uitdrukken."