Na nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik in de documentaire 'Leaving Neverland', geeft 1 op de 10 aan dat ze zijn muziek boycotten. Zeven op de tien (68 procent) blijft gewoon luisteren als vanouds.

Wel geeft één op de vijf (21 procent) aan zijn muziek met minder plezier te luisteren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en FunX onder ruim 21.000 mensen.

Muziek verwijderen uit de playlist

"De teksten komen toch in een een ander daglicht te staan. Ik kan er niet meer onbevangen naar luisteren, met de wetenschap wat hij privé allemaal heeft uitgespookt met jonge kinderen", zegt een deelnemer die de muziek heeft geboycot.

Je kan best een oordeel hebben over zijn muziek, zonder dat je daarmee zijn daden goedkeurt.

Veel twijfel over schuldvraag

Over de 'schuldvraag' zijn de deelnemers aan het onderzoek verdeeld. 37 procent denkt dat Michael Jackson schuldig is, 16 procent denkt van niet. De helft van de deelnemers twijfelt.

Van de mensen die de documentaire Leaving Neverland over het mogelijke misbruik van Michael Jackson zagen, denkt meer dan de helft (53 procent) dat hij wél schuldig is. 20 procent van de mensen die gekeken heeft denkt dat hij onschuldig is en ruim een kwart twijfelt nog.

Boycot door radiostations geen goed idee

De regionale omroep van Noord-Holland kondigde als enige Nederlandse radiozender een boycot van de muziek van Michael Jackson aan na de documentaire Leaving Neverland. In de film vertellen twee inmiddels volwassen mannen hoe Jackson ze als kind jarenlang zou hebben misbruikt.

De meeste deelnemers vinden dat de muziek van Michael Jackson niet geboycot moet worden op de radio. Ze geven onder andere als reden dat het seksueel misbruik van Michael Jackson niet bewezen is. Mensen moeten ook zelf de keuze hebben of ze wel of niet naar zijn muziek willen luisteren. 16 procent van de deelnemers vindt een boycot van Michael Jacksons muziek door radiostations wel op zijn plaats.

Acht op de tien deelnemers onder de 35 jaar vindt dat de muziek van Jackson gewoon op de radio gedraaid moet worden. Jonge mensen zijn ook minder geneigd zijn nummers te boycotten. Acht op de tien (78 procent) zeggen zijn muziek gewoon te blijven luisteren. Van de deelnemers boven de 35 jaar is dit minder, namelijk 63 procent.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 21.908 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van zaterdag 9 maart (een dag nadat de documentaire 'Leaving Neverland' op de Nederlandse tv werd uitgezonden) tot en met maandag 11 maart 2018. Van de deelnemers hebben er 5813 de documentaire gezien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.