De ChristenUnie is bereid te praten over een kabinet met VVD, CDA en D66, maar dan moet er ook "een positieve keuze" van die drie partijen voor de ChristenUnie zijn. Dat zei ChristenUnie-leider Segers na een gesprek met informateur Tjeenk Willink.

Segers heeft de informateur gevraagd of hij "gewenst" is en of hij een faire kans krijgt. Volgens Segers kan de informateur daar geen antwoord op geven, maar moeten de andere fracties dat doen.

De ChristenUnie werd een maand geleden hardhandig van de onderhandelingstafel weggewerkt door D66-leider Pechtold. En die botsing heeft het vertrouwen geschaad. Freek Peters, hoogleraar leiderschap aan de Tilburg University, vertelt in Radio EenVandaag hoe zo'n vertrouwensbreuk weer valt te lijmen.

"Ze moeten elkaar diep in de ogen aankijken"

Over medisch-ethische onderwerpen verschillen de partijen zeer. Maar voordat er inhoudelijk wordt onderhandeld is het volgens Peters van belang dat eerst het vertrouwen wordt hersteld. Maar volgens Peters moet dat makkelijk kunnen: ‘Ze moeten elkaar diep in de ogen aankijken en Pechtold moet zijn excuses aanbieden. Als ze het willen, kan het makkelijk. Beide hebben in het verleden laten zien dat het redelijke mannen zijn.'

Voor Wouter van Erkel, de voorzitter van de Jonge Democraten, is GroenLinks nog steeds de 'gedroomde partner'. Hij is huiverig over een kabinet met de ChristenUnie.

"Het is al eerder gebeurd dat D66 in een conservatief kabinet zat (met VVD en CDA) en veel moest inleveren op progressieve programmapunten. Dat is de partij niet in dank afgenomen; het betekende in 2006 bijna het einde van D66. Met die geschiedenis in het achterhoofd is het logisch dat Pechtold voorzichtig is geworden.”

Dat ChristenUnie en D'66 wel degelijk kunnen samenwerken bewijst Ede. Verslaggever Laura Kors bezoekt de gemeente om te onderzoeken hoe die samenwerking precies in zijn werk gaat.