Werknemers bij overheidsinstanties mogen niet meer verdienen dan een minister: 187.000 euro. De voorzitter van de toezichthouder op de Financiele Markten Merel van Vroonhoven krijgt echter 220.000 euro per jaar. Die overschrijding van de norm wordt actief ondersteund door de oud-partijleider van Groen Links Paul Rosenmöller.

Rosenmöller is voorzitter van de Raad van Toezicht bij de AFM. Hij lobbiede voor het behoud van het topsalaris van zijn bestuursvoorzitter bij politieke partijen en het ministerie van Financiën. Dat schrijft De Telegraaf. In zijn tijd in de Tweede Kamer maakte Paul Rosenmöller zich juist erg boos over hoge salarissen in het bedrijfsleven. "Voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven is het grote graaien nog steeds niet voorbij. Deze maatschappelijk gezien onacceptabele vorm van verrijking vraagt om maatregelen. Maar het kabinet start een onderzoek. GroenLinks wil geen onderzoek, GroenLinks wil maatregelen", aldus Rosenmöller in de beginjaren van deze eeuw in een debat met toenmalig premier Kok.

Kok maakte een ommezwaai

Eerst kritisch zijn op topinkomens, en er dan zelf aan meewerken. Dat doet denken aan een andere links-politieke leider die op dit gebied een ommezwaai maakte. Oud-PvdA-leider Wim Kok zei in 1997 over topsalarissen het volgende: "Ik vind het geen goede voorbeeldfunctie hebben, die (…) exhibitionistische stijgingen van salarissen die plaatsvinden."

Zeven jaar later was hij commissaris bij ING en keurde hij miljoenensalarissen goed. Daar werd hij in 2010 scherp over ondervraagd door Jan de Wit van de SP. Die was voorzitter van een Kamercommissie die het ontstaan van de financiële crisis onderzocht. "Velen vragen zich af: hoe heeft u van het ene standpunt zo gemakkelijk over kunnen stappen naar het andere", vroeg De Wit aan Kok.  Die antwoordde: "Ik heb mijn opvattingen over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die je als ondernemer over beloning draagt, nooit herzien. Ik heb wel in een nieuwe verantwoordelijkheid mijn steun gegeven aan een een inhaaloperatie die nodig was om ING in staat te stellen de wedstrijd te blijven spelen."

'Niet goed voor geloofwaardigheid'

Peter Paul de Vries, in de tijd van Wim Kok bekend als voorman van de Vereniging van Effectenbezitters, zegt in een reactie dat Kok uiteindelijk weinig deed met zijn eigen kritische opmerking over topsalarissen. "Hij heeft alleen de belastingen verhoogd, maar dan willen mensen alleen maar hogere salarissen om te zorgen dat ze uiteindelijk net zo hoog uitkomen, dus dat hielp niet."

Volgens De Vries pakte de beslissing van Kok om commissaris te worden bij grote bedrijven als Shell, KLM en ING niet goed uit voor zijn geloofwaardigheid. "Hij is naar het grote geld gegaan en verraadde zijn principes."

Ook Rosenmöller treft dat verwijt nu, vindt De Vries. De Groen Links-politicus vindt dat de bestuursvoorzitter van de AFM wel 220.000 euro mag verdienen in plaats van de toegestane 187.000 euro. De Vries: "Bij de AFM liggen de beloningen lager dan in de fianciële sector. Maar de Autoriteit moet de regels handhaven in de financiële wereld. Er is een Wet Normering Topinkomens, die is ook onderdeel van die regels. En nu zegt de Toezichthouder eigenlijk: iedereen moet zich aan de regels houden, maar voor onszelf gaan we een uitzonderingspositie claimen. Dat is heel onverstandig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.