Als we Paul Rosenmöller, GroenLinks-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, moeten geloven, is xtc in de laatste jaren wel erg populair geworden. Volgens hem gebruiken in ons land elk weekend een miljoen mensen de partydrug.

Dat zei Rosenmöller in het programma WNL op Zondag. Ton Nabben, criminoloog aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat Rosenmöller veel te hoog zit met die inschatting. Toch bevestigt hij wel dat xtc nog altijd een populaire partydrug is. 'De drug is hand in hand met de housemuziek opgekomen en is nog altijd populair."

Koning carnaval

Ondanks de opkomst van andere drugs in het uitgaansleven, zoals 4-FA en ketamine, is xtc nog altijd 'koning carnaval', zegt Nabben.

Het is een bijzondere drug, volgens de criminoloog, die bovendien niet verslavend werkt. Hij stelt: "De meesten gebruiken xtc maar zo'n vier à vijf keer per jaar."

Lees ook

Drug voor hoogopgeleide

Het Trimbos-instituut heeft al een aantal jaren een goed beeld van de Nederlandse xtc-gebruiker. Ferry Goossens, uitgaansdrugs-expert van het instituut, vertelt dat die gebruiker over het algemeen tussen de 21 en de 24 jaar is, vaak woonachtig in de stad en overwegend hoger opgeleid.

Vier keer zoveel hoger opgeleiden hebben ooit xtc gebruikt dan lager opgeleiden. Maar als de gebruiker wat ouder wordt en een baan krijgt, houdt het gebruik ook meestal op, legt Goossens uit.

Een miljoen Nederlanders gebruikte ooit xtc

De bewering dat er elk weekend een miljoen xtc-gebruikers zijn, wijst Goossens meteen van de hand. 'Ik vermoed dat Rosenmöller in de war is met het cijfer van Nederlanders dat ooit in hun leven een keer xtc heeft gebruikt, wat ongeveer op een miljoen uitkomt."

Het aantal gebruikers ligt in werkelijkheid een stuk lager, zeggen de cijfers van Trimbos. De afgelopen maand gebruikten zo'n 100 duizend mensen xtc. "Als we er vanuit gaan dat iedereen dat in het weekend gebruikt en er vier weekenden in een maand zitten, kom je uit op zo'n 25 duizend gebruikers", zegt Goossens. Kortom: de bewering van GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller valt alleen maar te bestempelen als fictie.

Feit of Fictie: Hoeveel Nederlanders gebruiken in een weekend xtc?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.