GroenLinks haalt Paul Rosenmöller naar Eerste Kamer. Na de Provinciale Staten-verkiezingen van 21 maart wordt hij de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer. "Ik moet het wel nog even waarmaken", zegt hij.

Rosenmöller heeft er zin in. Hij was van 1994 tot 2002 fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer en partijleider. Nu is hij op verzoek van de huidige partijleider Jesse Klaver terug in politiek Den Haag. Rosenmöller is optimistisch over de invloed van GroenLinks. Het kan zijn dat de coalitie na de verkiezingen GroenLinks in de Eerste Kamer nodig heeft voor een meerderheid.

Niet makkelijk maken

Het kabinet Rutte 3 heeft een meerderheid in de Eerste Kamer nodig om wetten aangenomen te krijgen. Maar gezien de peilingen is het zeer twijfelachtig dat de vier coalitie partijen VVD-CDA-D66-ChristenUnie daar na de verkiezingen nog een meerderheid hebben. Dan hebben ze steun nodig van oppositie partijen. GroenLinks wil die steun best geven, maar wil daar dan wel wat voor terug. Rosenmöller wil niet ingaan op de vraag wat daar voor nodig is. Maar een ding is zeker: GroenLinks zal het het kabinet niet makkelijk gaan maken.

GroenLinks is niet een partij met als doel op zichzelf een kabinet in het zadel te houden.

Iets moois in de lucht

Bij GroenLinks voelen ze dat er iets moois in de lucht hangt. Jesse Klaver en Paul Rosenmöller zijn het erover eens. "We hebben de politieke wind in de rug." Het klimaat en het in hun ogen noodzakelijke verduurzamen van de samenleving kan niet zonder GroenLinks.

Rosenmöller: "Wij zijn hier al dertig jaar mee bezig. Dit project (regeringsdeelname - red.) gaat lukken." Rosenmöller en Klaver menen dat de aandacht voor het klimaat de partij goed doet en hun zal helpen richting regeringsdeelname op termijn.

Jesse Klaver en Paul Rosemöller
Bron: EenVandaag

Felle debatten met Fortuyn

Paul Rosenmöller verliet de politiek in 2002. Hij voerde felle debatten met Pim Fortuyn. Na de moord op Fortuyn kreeg Rosenmöller te maken met ernstige bedreigingen. Vragen daarover ontwijkt hij nog steeds. Maar hij heeft het wel achter zich gelaten. Rosenmöller loopt opgetogen en vol energie door de zaal van de Eerste Kamer. Alsof hij nooit is weggeweest neemt hij plaats in de bankjes.

Klaver is zeer blij met de terugkeer van Rosenmöller. Hij keek als jongen van zestien naar het debat tussen Fortuyn en Rosenmöller. Het gaf hem mede de inspiratie de politiek in te gaan. Rosemöller staat Klaver trouwens al langer bij met advies. Zo hadden de twee tijdens de formatie van Rutte 3 veelvuldig contact.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.