Klimaat staat hoog op de politieke agenda. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren beschouwen de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen zelfs als een 'klimaatverkiezing'. De partijen zijn verwikkeld in een innige strijd om de groene kiezer. 

Tot hun tevredenheid constateren Jesse Klaver (GroenLinks), Rob Jetten (D66) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) dat het thema klimaat 'eindelijk' de aandacht krijgt die het volgens hen verdient. "De vorige Tweede Kamerverkiezingen hebben we eigenlijk niet over klimaat gedebatteerd terwijl dat eigenlijk de grootste uitdaging is waar we nu voor staan", aldus Jetten.

Vuurdoop

Voor Jetten zijn de verkiezingen van 20 maart de eerste vuurdoop als partijleider. Hij zal moeten proberen om kiezers die klimaat belangrijk vinden aan zich te binden, ten koste van onder meer GroenLinks dat onder aanvoering van Klaver de wind in de zeilen heeft. Jetten stelt dat 'de tijd van dromen over een betere toekomst' voorbij is. "We moeten nu drammen, wat gaan doen. Klaver beloofde verandering aan zijn kiezers, maar koos er twee keer voor tijdens de kabinetsformatie om weg te lopen."

Rob Jetten, D66

'In het pak laten naaien'

PvdD-leider Thieme richt haar pijlen op GroenLinks en D66. Die laatste partij zou zich "in het pak hebben laten naaien" door CDA en VVD, terwijl de partij van Klaver in haar ogen onvoldoende principieel is. Thieme: "GroenLinks wil wel groen zijn, maar als de VVD net zo blij is met de Klimaatwet als GroenLinks dan moet je je twee keer achter de oren krabben of dat wel een goed teken is."

Marianne Thieme, PvdD

'Wij hebben al dertig jaar die plannen'

Klaver lijkt op zijn beurt allerminst onder de indruk van de verwijten die hij van zijn groene concurrenten krijgt. Klaver: "Voor GroenLinks is dit niet plotseling een puntje. We hebben al dertig jaar die plannen, nu kunnen we ze eindelijk aan een meerderheid helpen."

Jesse Klaver, GroenLinks
Tv-reportage Hoe D66, GroenLinks en de PvdD het thema klimaat proberen te claimen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.