In Pakistan wordt vandaag geen Valentijnsdag gevierd. Althans, niet officieel. Een gerechtshof in het land heeft de viering verboden omdat die tegen de religie en cultuur van Pakistan in zou gaan. Klopt dat argument wel? En als het klopt, betekent dit dan dat het feest inderdaad niet wordt gevierd? Hoogleraar godsdienstwetenschap Herman Beck en journalist en Pakistan-deskundige Suzanna Koster geven het antwoord. 

Volgens Herman Beck, hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Tilburg klopt de redenering vanuit islamitisch perspectief. "Als je er vanuit de islamitische wet naar kijk, zouden er maar twee feesten gevierd mogen worden. Dat zijn het feest van het verbreken van het vasten, na afloop van de ramadan, en het offerfeest in de twaalfde maand van het islamitische jaar.” Aangezien Pakistan een islamitische staat is, wil men er leven volgens de islamitische wet. "Als de identiteit van Pakistan inderdaad een islamitische is, dan moeten ze zo’n feest als Valentijnsdag, wat oorspronkelijk een christelijk feest is - het is de herdenking van christelijke martelaren, ingesteld door een paus in de vijfde eeuw - niet willen vieren”, aldus Beck. 

Buiten de officiële feesten om 

In theorie klopt het dus dat Valentijn vieren zich niet laat verenigen met de islamistische uitgangspunten van een staat als Pakistan, maar er worden ondertussen wel feesten gevierd buiten die twee officiële feesten om. Dat zegt ook Herman Beck. Journalist Suzanna Koster beaamt dit, zij woonde lang in Pakistan, en merkt dat Valentijn gevierd wordt. "Ik krijg allemaal foto’s binnen van een winkel in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan die volhangt met ballonen met 'I love you' erop, en rode bloemen. Het ziet er prachtig uit, en als vanouds,” zegt Koster.

Koster vertelt dat de bevolking verdeeld is over het verbod. Een deel steunt het, maar bij een ander deel is Valentijn vieren juist populair. "Dit is een dag waar mensen wel naar uit kijken. De restaurants zitten bomvol op deze dag, ook met families, dus voor de mensen die het wél vieren is zo’n verbod niet logisch." Volgens Koster zien die mensen liever de aandacht ergens anders naartoe gaan: "Zij zeggen: moet je nou zo nodig zo’n feest verbieden? Richt je liever op de corruptie."

Feit of Fictie?

Het Pakistaanse verbod op Valentijnsdag heeft twee kanten. Puur vanuit de islam bekeken, zou het feest niet gevierd mogen worden. Toch is er een grote groep mensen in het land die wel gewoon Valentijnsdag viert. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.