De cartoonwedstrijd die PVV-leider Geert Wilders organiseert zet kwaad bloed in Pakistan. Wilders riep op om spotprenten in te sturen over profeet Mohammed. Hij wil deze later dit jaar tentoonstellen in de Tweede Kamer. "Het is een kleine groep Pakistanen die de straat opgaat om te demonstreren, maar ze hebben wel invloed," vertelt journaliste Suzanna Koster, die jarenlang in Pakistan woonde.

Het gaat om de achterban van de politieke partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP): "Dat is een zeer extremistische partij die zichzelf ten doel stelt alle Godslastering te bestrijden. Ze steunen zelfs iemand die eerder een gouverneur heeft gedood, die de wet omtrent blasfemie wilde versoepelen. Dat zegt wel wat," vertelt Koster.

Beeld van Pakistan wordt verpest

Volgens de oud-correspondente verpest de TLP het beeld van de buitenwereld over Pakistanen: "Dit zet het land neer als een extremistisch land waar de bevolking bij het minste of geringste de straat op gaat. Zo ken ik de Pakistanen helemaal niet." Ondanks dat voelt de bevolking zich wel beledigd als de profeet wordt afgebeeld, zegt Koster. "Maar weinigen zullen echt de straat op gaan. Mensen houden zich met andere zaken bezig."

Sterker nog, burgers zitten volgens haar helemaal niet te wachten op deze demonstraties: "Dit soort volksmarsen zijn echt gevaarlijk. Straten worden afgezet. Als je buiten komt, moet je meedoen. Anders heb je een probleem."

Het is niet de eerste keer dat veel Pakistanen de straat op gaan om te protesteren tegen de PVV-leider. Tien jaar geleden, na het uitbrengen van zijn anti-islam film Fitna, demonstreerde een woedende menigte ook al tegen Wilders. Koster nuanceert desondanks alle ophef over zijn persoon: "99,9 procent van de bevolking heeft geen flauw idee wie hij is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.