Zes op de tien mensen (59%) vinden dat Wilders te ver ging met zijn cartoonwedstrijd. Dit blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 21.000 mensen. Hij brengt anderen in gevaar, zo zeggen mensen, en de wedstrijd met spotprenten van de profeet Mohammed is vooral bedoeld om te provoceren en aandacht te trekken.

Iemand zegt: "Dit heeft niets meer met de vrijheid van meningsuiting te maken maar alles met anderen moedwillig kwetsen.” De lezing van Wilders, dat de wedstrijd vooral om vrijheid van meningsuiting gaat en niet om provocatie, wordt dus zeker niet door iedereen geloofd. 

Kijk & Lees ook:

Ruim een derde (37%) vindt dat Wilders níet te ver ging. Zij vinden dat een dergelijke wedstrijd in een democratisch land als Nederland gewoon moet kunnen: "De katholieke kerk en Christus worden ook zo vaak op de korrel genomen. Alles en iedereen mag je bespotten, dus Mohammed ook.” Kiezers van alle partijen vinden in meerderheid dat Wilders te ver is gegaan; alleen de kiezers van de PVV en Forum voor Democratie vinden van niet.  

"Dit heeft niets meer met de vrijheid van meningsuiting te maken maar alles met anderen moedwillig kwetsen.”

‘Reacties uit moslimwereld zijn wel erg heftig’ 

Een deel van de respondenten deed mee aan het onderzoek nadat bekend werd dat Wilders zijn cartoonwedstrijd afblaast. Ruim acht op de tien (84%) deelnemers hebben er begrip voor dat het niet doorgaat. "De reacties uit de moslimwereld zijn wel erg heftig. Als veiligheid teveel in het gedrang komt, moet je stoppen,” aldus een deelnemer.  

De bedreigingen waren te erg om te negeren. Wilders heeft wederom aangetoond dat moslims niet tolerant zijn en onaanvaardbaar ver gaan om hun doel te bereiken.

Angst voor aanslagen daalde na afblazen wedstrijd

Voordat Wilders bekend maakte zijn cartoonwedstrijd af te zeggen, gaf ruim een derde (36%) aan door de wedstrijd aanslagen in Nederland te verwachten. Na afgelasting daalde dit naar 25%.

Volgens zes op de tien deelnemers (62%) heeft het kabinet goed gehandeld door wel afstand te nemen van de cartoonwedstrijd, maar het niet te verbieden en zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Van drie op de tien deelnemers (31%) had het kabinet de wedstrijd wél moeten verbieden, vooral toen bleek dat er terreurdreiging in Nederland was. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.