"Mohammed is vandaag de dag inmiddels een van de meest populaire jongensnamen in Nederland." Deze opmerking maakte PVV-leider Geert Wilders afgelopen woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Maar klopt deze bewering van Wilders? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie. Schrijver Mohammed Benzakour geeft aan dat het in moslim-kringen traditie is om de eerste zoon te vernoemen naar de heilige profeet.

“In 1970 was het voor het eerst dat de naam Mohammed aan een in Nederland geboren kind werd gegeven”, stelt Gerrit Bloothooft, taalwetenschapper en naamdeskundige aan de universiteit Utrecht. “Als je alle Nederlanders met de naam Mohammed bij elkaar optelt kom je op een cijfer van twintigduizend.  In Nederland, in de periode na 1970, zijn er in totaal vier miljoen kinderen geboren, dus dan is twintigduizend geen heel groot getal. Ter vergelijking: de namen Jan en Johannes komen een half miljoen keer voor.”

Sinds 2000 ziet Bloothooft ook geen toename meer van de naam Mohammed in Nederland. Volgens hem is de opmerking van Geert Wilders dan ook fictie. Als je naar de jaarlijkse ranglijst kijkt, staat de naam Mohammed altijd zo rond plek twintig.

Zelf kijken hoe vaak je eigen naam wordt gekozen in Nederland. Check dan deze site.