Ben jij van plan bloemen te geven voor Valentijnsdag? Niet doen, zeggen milieuorganisaties. Veel bloemsoorten zijn slecht voor het klimaat, zeker in deze periode. Maar niet getreurd: "Een potplant is duurzamer en daardoor een mooi alternatief."

Denk je aan Valentijnsdag, dan is de kans groot dat je ook aan (rode) rozen denkt. De bloemen zijn nog altijd een populair cadeau op 14 februari. Op bloemenveiling Flora Holland werden in 2019 voorafgaand aan Valentijnsdag 165 miljoen rozen verkocht. En dan zijn er nog al die andere bloemen.

Met het vliegtuig

Goed bedoeld natuurlijk, maar niet goed voor het klimaat, zegt Paulien van der Geest van Milieu Centraal, een kenniscentrum voor duurzaam leven. De bloemen die 's winters in de winkel liggen, worden gekweekt in een verwarmde kas of overgevlogen uit het buitenland.

"En bij het kweken en vervoeren van bloemen komt veel CO2 vrij, wat slecht is voor het milieu." Hoeveel CO2-uitstoot een bos bloemen veroorzaakt, verschilt per soort en per seizoen, vertelt Van der Geest, die zich als communicatieadviseur met duurzaam consumeren bezighoudt. Welke bloemen je het beste kunt kopen, als je rekening wilt houden met het milieu, hangt dus af van soort en seizoen.

Lees ook

Zonnebloem, gladiool of guldenroede

Milieu Centraal ontwikkelde een bloemenkalender, met een 'klimaatscore' per bos bloemen. De bos die minder dan een kilo CO2 uitstoot, is volgens de organisatie een 'goede klimaatkeuze'.

In de zomer kun je het beste kiezen voor de zonnebloem, gladiool of guldenroede. Maar in februari is de keuze voor een duurzaam bosje beperkt. Een bos grote rode rozen bijvoorbeeld, stoot meer dan 4 kilo CO2 uit. Dit staat gelijk aan 18 kilometer rijden met de auto of 50 minuten douchen.

info

Manieren om duurzaam om te gaan met bloemen

  • Koop Nederlandse bloemen van het seizoen. Met de Hollandse Bloemenkalender zie je welke je wanneer het beste kunt kopen.
  • Check bloemen op een duurzaam keurmerk.
  • Verzorg je bloemen goed zodat ze langer blijven staan.
  • Zaai of plant je eigen bloemen. Het vergt wat voorbereiding, maar zo geniet je er langer van.

Bloemenliefhebber

Maar wat is eigenlijk de reden dat we onze geliefden zo graag bloemen geven op Valentijnsdag? Traditiedeskundige Ineke Strouken noemt hier twee redenen voor. Allereerst is er de geschiedenis van Valentijn de Terni, een heilige die als 'Valentijn' kan worden aangewezen.

"Hij stond bekend als een groot bloemenliefhebber. Valentijn de Terni gaf verliefde paren bescherming en gaf ze dan bloemen mee." Dit waren niet zomaar bloemen, maar witte anjers of blauwe viooltjes en druiven. "Hoewel wij rode rozen associëren met de liefde, staat de roos voor disharmonie. Wit is de kleur van pure liefde en blauw staat voor bescherming."

Publiciteitscampagne

De tweede reden ligt wat dichter bij huis. "In de jaren 40, vlak na de oorlog, was alles op de bon. Je kreeg wel bonnen voor meel, maar niet voor bloemen. De vereniging voor de Nederlandse bloemisterij wilde graag bloemen verkopen."

Daarom riepen zij in de kranten op te laten weten wie bloemen verdient. "Het was een soort publiciteitscampagne. Maar zo ontstond Valentijnsdag in ons land als combinatie van dankdag en dag van anonieme liefde", vertelt Strouken. Het cadeau dat daarbij paste: een bos bloemen.

Lees ook

'Het voelt natuurlijk'

Hoewel de bloemenkalender van Milieu Centraal een beeld geeft van de CO2-uitstoot per bos, neemt het niet alle factoren mee die impact hebben op het klimaat. "Je moet ook rekening houden met bestrijdingsmiddelen, watergebruik en mest", legt Van der Geest uit. Deze factoren zijn niet meegenomen in de bloemenkalender, omdat hier weinig informatie over beschikbaar is.

"Binnen de sierteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat alles er prachtig uit moet zien, zowel de bloem als de blaadjes. Dit is heel anders voor bijvoorbeeld groenten. Daar draait het alleen maar om de tomaat en maken de blaadjes niet zoveel uit." Ook al voelt een bos bloemen heel natuurlijk, het is dus niet altijd even goed voor het milieu. Van der Geest: "Als je aan de ene kant heel erg je best doet om vegetarisch te eten, maar wel elke week een grote bos bloemen koopt, dan stoot je alsnog behoorlijk wat CO2 uit."

Kleine potplant of tulpen

Daarom kun je volgens Van der Geest beter kijken naar een duurzaam alternatief, zoals een kleine potplant die je zelf laat groeien, vindt Van der Geest. "Je kunt er jaren mee doen, wat dus beter is voor het milieu." Je kunt ook kiezen voor een bloeiende plant, zoals een mandje hyacinten of een orchidee. "Net zo gezellig als een bos bloemen en je kunt er maanden mee vooruit."

Wil je toch een boeket bloemen kopen voor je valentijn? Van Der Geest: "Ga dan voor bloemen uit het seizoen van de Nederlandse akker." Een bosje tulpen is op 14 februari de beste optie, zegt ze.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.