Dinsdagavond, 4 december 2007, was ik toevallig thuis waardoor ik de kop van het Acht uur Journaal kon zien. Na de nodige ophef over de anti-Wilders-beweging, glundert Philip Freriks bij het aankondigen van het volgende onderwerp. In beeld verschijnt een foto van Jack de Vries, voormalig adviseur van Balkenende. Philip leest vol trots de autocue voor: "En dan nog een ander nieuwtje uit Den Haag, Jack de Vries, de voormalige politieke rechterhand van minister-president Balkenende is de gedoodverfde kandidaat om Cees van der Knaap op te volgen als staatssecretaris van Defensie. Dat bevestigen verschillende bronnen rond het kabinet aan de EN OO ES (NOS).

De NOS??? Tergend langzaam en iedere letter benadrukkend, meldt Philip Freriks 't nieuws alsof hij 't zelf naar boven heeft gehaald. Alsof de Kerstman de cadeautjes van Sinterklaas uitdeelt. Misschien heb ik iets gemist maar 'de NOS'??? Dit was HET nieuws van RTL. 'n Mooie scoop van de collega's bij 'de commerciëlen'! En tegenover RTL Nieuws hebben bronnen rondom het kabinet bevestigd dat Jack de Vries voor deze functie gevraagd is. Dat hebben ze misschien later nog maar weer 's gedaan bij de collega's van de NOS maar om nou te doen alsof je het zelf bedacht hebt en niet even de credits aan de collega's te geven...

Het persbureau ANP meldt om 16.13 uur het volgende bericht: Jack de Vries in beeld voor Defensie. Aan het einde van het bericht staat keurig: "Diverse bronnen bevestigen een bericht van RTL dat De Vries in beeld is voor de vrijkomende post."

Ook de diverse nieuwssites melden de mogelijke overstap van Jack de Vries met daarbij de bron van het verhaal, RTL Nieuws. En zo zou 't ook moeten zijn. Geef de credits aan de krant, website, het programma dat een echt eigen nieuwsfeit brengt. Het kan best wel 's vergeten worden, zonder kwade opzet en misschien zit ik er wat dit betreft dan ook wel helemaal naast. Maar de beklemtoning van de letters 'N', 'O', 'S', doen me toch anders vermoeden. En zeg nou eerlijk, hoe makkelijk is het om te melden dat RTL, ik herhaal, ERR THEE EL meldt dat Jack de Vries de beoogd opvolger is van Van der Knaap. Wilt u het terugzien? Kijk dan bij Uitzending Gemist naar het tweede onderwerp van het Journaal van 20.00 uur van dinsdag 4 december.