Afgelopen nacht vond er een dodelijke schietpartij plaats in Utrecht Overvecht. Voor de Utrechtse wijk is het het zoveelste geweldsincident op rij. Overvecht staat al jaren bekend als probleemwijk. 

In maart 2007 maakte voormalig minister Ella Vogelaar een lijst op van de veertig ergste probleemwijken van Nederland. Vervolgens kregen deze wijken extra geld om te verbeteren. Zo ook Overvecht. 

Ondanks verschillende pogingen van de gemeente Utrecht om de omstandigheden te verbeteren scoort de wijk nog steeds slecht als het gaat om gezondheid, werkloosheid en veiligheid. Ter illustratie: op veiligheidsgebied scoort Overvecht erg ongunstig: 50% van de bewoners geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in de buurt. Dit cijfer is het hoogste van alle Utrechtse wijken en nam sinds 2011 toe. Ook geven de bewoners van Overvecht hun eigen wijk een rapportcijfer van slechts een 5,3. En dat terwijl Utrecht gemiddeld een 7,1 scoort. 

Waarom is de aanpak van de afgelopen 10 jaar nooit van de grond gekomen? En wat is dan wel de oplossing voor Overvecht? In EenVandaag met de wijkwethouder van Overvecht, Jeroen Kreijkamp. Hij probeert met een speciaal versnellingsproject de wijk Overvecht in rap tempo te ontwikkelen en versterken.

Ook gaan we langs bij Bouchra Dibi, raadslid van de PvdA in Utrecht en ook kandidaatlid voor de Tweede Kamer. Zij maakt zich grote zorgen over de wijk en zet vraagtekens bij het huidige beleid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.