De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het een slecht idee dat het kabinet bekendmakingen, zoals vergunningen, in huis-aan-huisbladen alleen nog maar online wil plaatsen. De vereninging zegt in het AD vandaag, dat de overheid daarmee mensen buitensluit die geen toegang hebben tot internet. Maar hoe digibeet zijn onze ouderen eigenlijk?

‘Meer ouderen op sociale media’

Het meest recente onderzoek naar internetgedrag onder ouderen werd eind vorig jaar uitgevoerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Die concludeerden dat ouderen steeds meer gebruik maken van sociale media. Onder de 65- tot 75-jarigen zei 64 procent van de ondervraagden actief te zijn geweest op sociale media in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vijf jaar eerder was dat nog 24 procent. 

Een grote groei dus, maar toch zijn niet álle ouderen zover te krijgen, vertelt Annet van Betuw (66). Zij schreef het boek 'Sociale media voor senioren' en geeft trainingen aan ouderen. “Er zijn eigenlijk drie groepen ouderen wat betreft internetgebruik. De ouderen, zoals ik, die al vanaf de jaren 90’ op het internet zitten en dus prima meegaan met de tijd. Dan heb je nog de tussengroep: dit zijn ouderen die wel willen, maar het niet voor elkaar krijgen omdat ze het niet snappen. En dan heb je nog de groep ouderen die het écht niet wil. Vooral die laatste groep sluit je buiten wanneer alles digitaal wordt.”

‘Digitale vaardigheden zijn voor ouderen geen vanzelfsprekendheid’

Jan Slagter, omroepbestuurder bij MAX, vindt dat het kabinet te rigoreus beslist om over te gaan naar digitaal. “Dit gaat veel te snel voor een groepje ouderen. Als overheid ben je wettelijk verplicht om iedereen te informeren, en als je dan een groep niet kunt bereiken omdat het ergens staat waar ze niet bij kunnen komen, omdat ze één: geen computer hebben en twee: niet weten hoe dat ding werkt, dan voldoe je niet aan je taak als overheid.” Hij denkt dat het probleem zich over tien á twintig jaar vanzelf oplost door een natuurlijk verloop van omstandigheden en omdat zijn generatie, op dat moment rond de 80, wél goed weet hoe internet werkt. 

Maar tot die tijd moet de overheid beseffen dat het aanleren van digitale vaardigheden geen vanzelfsprekendheid is voor ouderen, vindt Annet van Betuw. En als je dan toch overgaat op digitaal? “Zet je dan als overheid actiever in. Zorg voor professionele cursussen en trainingen aan ouderen in verzorgingstehuizen bijvoorbeekd, zodat minder mobiele ouderen ook de kans krijgen om digitale vaardigheden te leren.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.