Hij komt al 38 jaar naar Den Haag om Prinsjesdag te vieren en sloeg geen jaar over. 'De dag van de monarchie' zoals hij het noemt. Maar dit jaar moet Nederlands bekendste oranjefan Oscar Meijer, ook wel 'dropman', Prinsjesdag vanaf de bank beleven.

Hij is bekend geworden doordat hij er áltijd bij was: Prinsjesdag en tot voor kort ook Koningsdag, waar hij bij wijze van ritueel de koningin een pot drop toestopte. Maar Oscar was ook bij allerlei andere manifestaties waar leden van het koningshuis verschenen. Dit jaar niets van dit alles. Geen rijtoer, geen balkonscene, geen lang oranje-weekend Den Haag. "Het is voor mij persoonlijk een verlies dat het niet doorgaat."

Troonrede het belangrijkst

Het doet hem veel, maar wil gelijk dat beeld van 'persoonlijk verlies' nuanceren. Want ja, Prinsjesdag is een hoogtepunt voor de oranjefan, die geniet van het decorum, van de rijtoer met verschillende koetsen, maar het is wat de 58-jarige Oscar betreft niet waar het om draait op Prinsjesdag.

"Volgens de Grondwet moet Prinsjesdag plaatsvinden, althans moet de troonrede worden voorgelezen. In welke vorm, daar laat de Grondwet het een en ander vrij over", legt hij uit. "Maar het moet gebeuren, het is verankerd in de Grondwet. Ik vind de oplossing die ze gevonden hebben prima. Met moderne communicatiemiddelen kan toch iedereen kennis nemen van de plannen die de regering voorlegt, want daar gaat het feitelijk om."

Lees ook

Knipoog van de koningin

"Maar", zegt hij eerlijk, "Ik ga ook niet naar Den Haag om de beleidsplannen te horen. Ik ga naar Den Haag, om de koning toe te juichen, om te proberen een knipoog van de koningin te krijgen."

Hij is dan bezig met de monarchie en niet, zoals hij het zelf omschrijft, 'met wat er in het koffertje zit'. "Dat hoor ik 's avonds wel. Ik ben daar omdat het een soort tweede Koningsdag is, het is de dag van de monarchie voor mij. De koning in z'n prachtige koets. Het ceremoniële spreekt ontzettend aan."

Minivakantie

En in andere jaren maakte hij er altijd een mooi feestje van. Een lang weekend Den Haag, samen met zijn vrouw. In het hotel werd hij dan met alle egards ontvangen. "Daar werd ik enorm in de watten gelegd."

En dan gezellig kijken naar wat hij de 'koetsoefeningen' noemt: de generale repetities voor de rijtoer. "Op maandag is normaal de grote oefening op het strand met de rotjes, de knalpotten en de rode rook. Dat maakte het voor mij tot een minivakantie."

Erg voor de veteranen

Toch heeft hij niet het gevoel dat hem iets is afgenomen. "Je hebt andere mensen die ook niet kunnen doen wat ze graag doen, die concerten bezoeken, die festivals afgaan. Ik kan natuurlijk krokodillentranen huilen en denken: het is verschrikkelijk, maar we hebben er allemaal mee te maken."

Wel erg vindt hij de coronamaatregelen voor de veteranen, die in mei gezamenlijk 75 jaar bevrijding zouden herdenken. "Die weten niet of ze er nog zijn volgend jaar. Dat had zo groot moeten worden." De toespraak van de koning op 4 mei maakte wat hem betreft wel heel veel goed.

Hersenvliesontsteking Beatrix

Het hoogtepunt van 38 jaar Prinsjesdag in levende lijve vindt hij nog wel altijd de derde dinsdag in september van 1987. Koningin Beatrix had die zomer hersenvliesontsteking gekregen, en of ze de troonrede zou kunnen voorlezen was maar zeer de vraag. Tot grote vreugde van de oranjefans herstelde ze plotseling snel, en stond ook weer als vanouds op het balkon.

"Het was de eerste keer dat ze in het openbaar zou verschijnen. Er was een sfeer van opluchting. Toen hebben we als oranjefans oom het standbeeld van Willem de Zwijger gedanst. Alsof het een bevrijding was."

Amalia in de koets

Het is precies dat waar Oscar volgend jaar op hoopt. "Ik denk dat 2021 precies zo zal zijn. Dan krijg je eenzelfde sfeer, een zelfde opgewekte sfeer."

En mocht het niet in 2021 lukken, dan hoopt hij toch tenminste op 2022, met als pluspunt de volgende generatie Oranjes in de rijtoer. "Met Amalia erbij in de koets." En dat is voor hem iets moois om naar uit te kijken.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.