De 75e editie van de Golden Globes stond vannacht in het teken van #MeToo. Talkshow-icoon Oprah Winfrey maakte veel indruk met haar speech.

Aan het begin van de show ging het al snel over filmproducent Harvey Weinstein. Hij werd afgelopen jaar door verschillende actrices beschuldigd van seksueel misbruik. Presentator Seth Meyers zei daar het volgende over: "Maak je geen zorgen. Over twintig jaar horen we weer van hem. Dan is hij de eerste persoon die wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show." 

#MeToo

De discussie rondom #MeToo was een terugkerend thema tijdens de Golden Globes. De meeste actrices namen op de rode lopen al een standpunt in. Ook was vrijwel iedereen in het zwart gekleed en een aantal van hen hadden vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala in Beverly Hills.

Oprah Winfrey steelt de show

Actrice Nicole Kidman greep tijdens haar toespraak haar kans en riep: "Power tot the woman!." Zij won een prijs voor haar rol in de serie Big Little Lies. "Ik hoop op verandering in de filmwereld."

De oeuvreprijs was dit jaar voor Oprah Winfrey. In haar speech sprak de tv-konigin haar steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van misbruik of geweld. "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen."

Winfrey kreeg na haar speech een staande ovatie en werd direct ook op sociale media geprezen vanwege haar toespraak.

De hashtag Oprah for President was zelf even trending op Twitter. Veel mensen vinden dat Oprah zich kandidaat moet stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.