Zeker 140 beroemdheden hebben zich in een open brief uitgesproken tegen de achterstelling van vrouwen die vooral in arme landen schrijnend is. Onder meer Oprah Winfrey, Natalie Portman, Meryl Streep, Chadwick Boseman en Amy Schumer steunen de campagne tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die de beweging ONE is begonnen, melden Britse media.

Vooral vrouwen in arme landen lijden onder de ongelijkheid tussen man en vrouw. ONE heeft een brief opgesteld die aan wereldleiders is gericht, waarin wordt gevraagd de positie van vrouwen. De brief krijgt online aandacht onder de hashtag #povertyissexist. Oftewel: armoede is seksistisch.

De onder anderen door de Ierse zanger Bono opgerichte pressiegroep ONE wijst er in de brief op dat bijvoorbeeld 130 miljoen meisjes geen enkel onderwijs volgen en dat meer dan een miljard vrouwen geen bankrekening hebben.

Aanzienlijke verschillen…

Volgens de meest recente Emancipatiemonitor (2016) zijn er ook in Europa op diverse terreinen nog aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat geldt vooral voor deelname aan bètastudies, uurloon, pensioenopbouw en vrijetijdsbesteding.

Daarnaast rapporteren vrouwen in Nederland, en ook in Zweden, Denemarken, België en Frankrijk, veel meer dan in andere EU-lidstaten dat ze slachtoffer zijn geweest van fysiek en/of seksueel geweld.

…maar ook een positief geluid

Daarentegen studeren er meer vrouwen in het hoger onderwijs en is het opleidingsniveau van jonge vrouwen en mannen relatief hoog. Vergeleken met andere Europese landen kent Nederland een relatief hoge arbeidsdeelname van vrouwen. Vergeleken met andere EU-lidstaten is de vertegenwoordiging van Nederlandse vrouwen in het Europees Parlement (46%) en in de Tweede Kamer (39%) bijvoorbeeld relatief hoog.

Ook steekt Nederland relatief gunstig af door de betrekkelijk kleine verschillen in tijdsbesteding van vrouwen en mannen aan huishouden en zorgtaken; in andere landen zijn deze verschillen veel groter. Het aantal vrouwen in toezichthoudende functies in grote bedrijven behoort tot de hoogste in de Europese Unie.

‘Verschil tussen mannen en vrouwen zorgwekkend’

Josette Dijkhuizen, hoogleraar Ondernemerschapsontwikkeling vindt het onrechtvaardig en zorgwekkend dat er nog steeds een verschil bestaat. Het is vreemd dat mannen en vrouwen een ander salaris krijgen. Dat is per definitie al onrechtvaardig,” aldus Dijkhuizen.

Circa 75 procent van de Nederlandse vrouwen werkt in een deeltijdverband. Geen enkel ander land komt hier ook maar enigszins in de buurt. Ook is het volgens Dijkhuizen zo dat vrouwen vaker werkzaam zijn in sectoren waar minder doorgroei is, zoals de gezondheidszorg.

Volgens de hoogleraar mogen vrouwen sterker onderhandelen in salarisbesprekingen. “De werkgever moet rekening houden met de loonkloof die er bestaat. Maar er heerst koudwatervrees. Er is weinig aandacht voor binnen bedrijven en organisaties weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken.”

Ongelijkheid in de filmindustrie

De brief van ONE komt enkele dagen na een protestmars tijdens het filmfestival in Cannes. Onder leiding van actrice Cate Blanchett spraken 81 vrouwen zich uit over genderongelijkheid in de filmindustrie. De filmprijs Palme d’Or werd 71 uitgereikt aan een man, en slechts twee keer aan een vrouw. Naast de 140 beroemdheden hebben ook circa 137.000 andere mensen de brief (digitaal) ondertekend.

In de dagen voorafgaand aan Internationale Vrouwendag wilde de Noorse organisatie Finansforbundet het grote publiek bewust maken van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Hoe reageren jongens en meisjes in de video op de overduidelijke ongelijkheid?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.