Er is opnieuw ophef ontstaan over de geheime deal die staatssecretaris Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. Het Openbaar Ministerie maakte 4,7 miljoen gulden over aan de beroepscrimineel, veel meer dan de 2 miljoen die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) eerder had gemeld.

Dat bevestigt de voormalige advocaat van Cees H., Piet Doedens, desgevraagd aan EenVandaag. Nieuwsuur bracht het document met de nieuwe informatie gisteren naar buiten. De hele deal werd destijds geheim gehouden en ook verzwegen voor de belastingdienst. Volgens de Amsterdamse strafpleiter Peter Plasman pleegde Teeven daarmee 'pure belastingfraude, een misdrijf.'

De oppositie wil nu opheldering van Opstelten, om te achterhalen of de Kamer verkeerd is geïnformeerd. De minister liet vorig jaar in de Tweede Kamer weten dat niet meer te achterhalen viel om hoeveel geld het precies ging.

De omstreden schikking met Cees H. werd in 2000 gesloten. De overheid had in 1994 beslag gelegd op 5 miljoen euro van H. Een deel werd door het Rijk gehouden, de rest werd teruggestort op de rekening van H.

Waarheid op tafel: waarom passeerde Teeven de belasting?

Verschillende politici maar ook strafrechtkenners vinden dat de werkelijke reden van de deal nu maar eens op tafel moet komen. In EenVandaag een gesprek met misdaadjournalist Wim van de Pol. Hij schreef het boek Fred en de Wet over de voormalige crimefighter en huidige staatssecretaris. Waarom heeft Teeven niet meteen bekend gemaakt hoe het allemaal in elkaar steekt? Over hoe de ene deal de andere uit kan lokken.

Advocaat Peter Plasman, die meerdere ontnemingszaken voerde, laat zijn licht schijnen over de nieuwe situatie. Volgens Plasman heeft Teeven veel uit te leggen aan de Tweede Kamer, vooral over de werkelijke reden achter de omstreden deal. Want waarom werd die buiten de boeken om gedaan en zonder de fiscus te informeren?

'Ieder ander die zo’n constructie bedenkt komt voor de rechter.' Het verbaast Plasman dat Teeven destijds zo’n groot risico heeft genomen om financieel beslag te kunnen leggen op crimineel geld van Cees H. Volgens hem zit er een andere reden achter de geheimhouding - die nog niet is bekendgemaakt.

Den Haag

Verder een analyse van verslaggever Remko Theulings. Hij sprak ook kort over de zaak met minister Opstelten, staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag praat naast Wim van de Pol met misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Korterink benaderde Nieuwsuur vorig jaar met het dossier over de Teeven-deal. Daarna ging het balletje rollen. Korterink focust op het waarom van de deal: zou de Hakkelaar anders niet veroordeeld zijn?

Luister hier ook naar de analyse van politiek commentator Kees Boonman:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.