De omstreden deal die officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met drugsbaron Cees H. heeft de crimineel miljoenen euro’s meer opgeleverd dan tot nu toe bekend is geworden. De reden: hij was bij het sluiten van die deal veel rijker dan de overheid dacht. 

Dat blijkt uit een document van de FIOD uit 1994, dat vandaag is gepubliceerd door onderzoeksjournalisten van weekblad Vrij Nederland.

Volgens de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst bezit drugsdealer Cees H. in 1994 bijna 22 miljoen gulden aan crimineel geld op diverse buitenlandse bankrekeningen - afkomstig uit de handel in cocaïne en hasj. Maar bij het sluiten van de deal in 2000 met Cees H. gaat de overheid er zes jaar later ten onrechte vanuit dat hij slechts 2 miljoen gulden bezat.

Klik op de afbeelding om het FIOD-document te zien

'Informatie klopte niet'

In de heruitgave van hun boek “De Jacht op Crimineel Geld” dat vandaag verschijnt, reconstrueren Harry Lensink en Marian Husken de deal die officier van justitie Fred Teeven in 2000 sluit met Cees H. Lensink: “Hier is iets faliekant fout gegaan bij justitie. Het FIOD-document uit 1994 verdwijnt in een la en is daar vermoedelijk nooit meer uit gekomen. Want als justitie dit in 2000 zou hebben geweten, was die Teevendeal er nooit gekomen. Je kunt nu concluderen: die overeenkomst met Cees H. is gesloten op basis van informatie die gewoon niet klopte.” 

Wat is er gebeurd: de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst traceert in 1994 een ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ van 21.682.063 gulden bij de veroordeelde drugshandelaar Cees H., verspreid over Zwitserse, Luxemburgse en Nederlandse bankrekeningen. Zes jaar later sluit de Nederlandse staat een deal met H. in de veronderstelling dat hij over slechts twee miljoen gulden beschikte.

22 miljoen

Afgelopen maart trad minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie af, samen met zijn staatssecretaris Fred Teeven. Opstelten had de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht over de deal met Cees H. uit 2000, die Teeven indertijd als officier van justitie had gesloten. De minister beweerde dat de drugsbaron slechts twee miljoen gulden had mogen houden.

Uiteindelijk kreeg H. via de rekening van het OM een bedrag 4.710.627,18 gulden overgemaakt. Dat geld was afkomstig van Luxemburgse bankrekeningen waar de Nederlandse staat beslag op had laten leggen, zo bleek uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Uit het nu opgedoken Fiod-document wordt duidelijk dat de hasjhandelaar in 1994 over bijna het vijfvoudige beschikte, waarbij de rechercheurs dat vermogen koppelen aan zijn criminele handel. Dus niet twee, niet vijf, maar bijna 22 miljoen gulden winst uit drugshandel. Het is onbekend waarom het OM indertijd slechts vijf miljoen gulden heeft bevroren en heeft afgezien van beslaglegging over het bedrag dat de Fiod traceerde. Volgens betrokkenen is het Fiod-onderzoek ‘in de vergetelheid’ geraakt.

Gratie

Als tegenprestatie betaalde Cees H. in 2000 een ‘boete’ van 750.000 gulden. Daarmee kocht hij verdere vervolging af in het strafrechtelijk financieel onderzoek tegen hem. Hij kreeg zo niet alleen de beslagen miljoenen uit Luxemburg terug, maar de facto werd door die deal zijn hele criminele vermogen ‘gewit’.

Parallel aan de ontnemingsschikking kreeg H. ook gratie. Terwijl hij formeel alleen maar over het geld onderhandelde, regelde de gedetineerde crimineel onder de tafel in twee zogenaamde sideletters met Teeven dat hij 2,5 jaar eerder vrij zou komen. Hij kreeg anderhalf jaar gratie voor een veroordeling uit 1984 wegens cokehandel en een jaar strafvermindering voor de poging om in 1994 met gebruik van explosieven uit de Bijlmerbajes te ontsnappen.

Onderzoek Teeven-deal

Deze week verschijnt het rapport van de commissie Oosting die het afgelopen halfjaar de totstandkoming van de Teeven-deal onderzocht, als ook de wijze waarop de bewindslieden in 2014 over het ‘bonnetje’ struikelden. Voor Teeven was het echter meteen al duidelijk. ‘Met die deal is niets mis’, zei de staatssecretaris bij zijn aftreden. ‘Dat is gebeurd voor volk en vaderland.’

Feit is alleen wel dat Cees H. er een ruime oudedagsvoorziening aan heeft overgehouden. Bovendien wordt zijn naam de afgelopen jaren meerdere keren in verband gebracht met beruchte onderwereldspelers.

Cocaïnehandel

In een recente grote drugszaak dook vorig jaar het volgende proces-verbaal op van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) uit 2010: ‘Cees H. handelt al jaren in cocaïne, beschikt over goede contacten in Colombia en Venezuela en is in staat om partijen cocaïne rechtstreeks vanuit Zuid-Amerika te importeren.’

Het roept volgens Lensink de vraag op of Teeven in 2000 ‘herstartkapitaal’ gaf aan een recidiverende crimineel: “Het zou toch wel heel erg pijnlijk zijn als het zo is dat Fred Teeven een veroordeelde crimineel heeft beloond met tientallen miljoenen om een nieuw drugsimperium op te bouwen.” 

Radio EenVandaag

Luister hieronder het interview met Harry Lensink:

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.