De omstreden miljoenendeal met topcrimineel Cees H. die tot het aftreden leidde van minister Opstelten en staatsecretaris Teeven, is zeker niet de enige. Geheime afspraken tussen Openbaar Ministerie en criminelen worden veel vaker ingezet. Boeven vangen met boeven heet het. Maar hoe goed is het sluiten van deals geregeld? Wie houdt toezicht? En wie voorkomt dat het uit de hand loopt, zoals met Cees H. gebeurde?

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven vielen over een vijftien jaar oude ‚deal’ met de drugscrimineel Cees H., omdat ze de kamer onjuist informeerden over de details van die geheime overeenkomst. De staat bleek 4,7 miljoen gulden te hebben betaald aan H., waar Opstelten eerder beweerde dat het om hooguit 1,5 miljoen ging. Opnieuw blijkt hoe gevoelig dit soort deals liggen die omgeven zijn met schimmigheid. Vermoedelijk ging de deal met H. om het rondkrijgen van bewijs tegen drugscrimineel De Hakkelaar.

Het is zeker niet de eerste en ook niet de laatste geheime overeenkomst met een topcrimineel waarover opheft ontstaat. Keer op keer laait de discussie op over de inzet van kroongetuigen, informanten en infiltranten tegen betaling door justitie. Nodig om de gesloten misdaadwereld binnen te dringen, zeggen officieren van justitie en misdaadexperts. 

Gevaarlijk omdat het altijd slecht afloopt, zeggen advocaten en strafrechtgeleerden. In EenVandaag een reportage over de schimmige wereld van de deals met de onderwereld. We spreken met de Rotterdamse strafpleiter Inez Weski, die vindt dat justitie helemaal moet stoppen met 'ondoorzichtige deals die de rechtstaat ondermijnen’. En met strafrechtadvocaat Sander Janssen, die promoveerde op het fenomeen kroongetuigen. Ook staat hij Jesse R. bij in het liquidatieproces Passage waarin twee kroongetuigen zijn. Hoogleraar strafrecht en plaatsvervangend rechter Jan Crijns vindt dat er zeker kritisch gekeken moet worden naar deals maar wijst erop dat al verschillende zware criminelen achter de tralies zitten dankzij geheime overeenkomsten met criminelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.