Er bestaan wel degelijk scheldwoorden voor de witte heteroman, maar die worden vooral gebruikt binnen kleine groepen van minderheden. Daardoor bereiken ze de mainstream bevolking niet.

Dat zeggen zowel taalkenner Jan Kuitenbrouwer als taalonderzoeker Marten van der Meule, als reactie op een uitspraak van cabaretier Marc-Marie Huijbregts in zijn oudejaarsconference. Hij zei dat hij een scheldwoord voor die doelgroep nog niet was tegengekomen. "Youp van 't Hek had het woord 'pisnicht' geschreven. Dus toen dacht ik dat het leuk zou zijn als ik een goed scheldwoord voor Youp van 't Hek kon vinden. Maar er zijn geen scheldwoorden voor de witte heteroman. Er zijn scheldwoorden voor allerlei mensen, zoals homo's, vrouwen, zwarte mensen en lesbo's, maar niet voor de witte heteroman", zo zei Huijbregts.

Er zijn scheldwoorden voor allerlei mensen, zoals homo's, vrouwen, zwarte mensen en lesbo's maar niet voor de witte heteroman

Witte heteroman scheldt niet op zichzelf

Mark Ponte is historicus bij de gemeente Amsterdam. Hij bestudeert archiefstukken, zoals vonnissen en uitspraken van rechters. In die verslagen komt hij af en toe scheldwoorden tegen als het gaat om minderheden zoals joden, prostituees of het dievengilde. "Mensen hebben altijd scheldwoorden gebruikt. Het kan zijn dat er wel degelijk ook scheldwoorden bestonden voor de blanke heteromannen, maar die ben ik tot nu toe niet tegen gekomen."

Volgens de Nijmeegse taalonderzoeker Marten van der Meulen bestaan er wel degelijk scheldwoorden voor de witte heteroman. Deze scheldwoorden worden gebruikt in kleinere groepen en subculturen. Volgens de promovendus worden ze daardoor maar beperkt gebruikt door de 'mainstream' bevolking. Hij wijst er op dat het politieke discours waarschijnlijk gedomineerd wordt door witte, middelbare mannen. Deze groep zal een scheldwoord over zichzelf niet zo snel gebruiken.

Nederlandse variant

Socioloog en taalonderzoeker Jan Kuitenbrouwer wijst op nog een ander effect van deze dominantie. Leden van minderheidsgroepen zullen een scheldwoord voor de witte heteroman niet snel gebruiken omdat ze door deze groep dan met argwaan bekeken zullen worden.

Toch denkt hij dat het een kwestie van tijd zal zijn tot er in Nederlands iets soortgelijks komt als het Engelse 'male chauvinistic pig'. Volgens Kuitenbrouwer is er in de huidige tijd namelijk een groeiende behoefte aan: de witte man komt niet overal meer mee weg. "Een nieuw woord moet precies doen waar behoefte aan is. Pas dan zal het in gebruik raken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.