We werken voorlopig nog wel even thuis en daar kleven ook flinke nadelen aan. Hoe je daarmee omgaat? Volgens managementdeskundige Ben Tiggelaar moet je vooral je eigen veerkracht trainen.

Volgens Tiggelaar helpt het om fysiek fit te blijven om veerkracht te trainen. Daarnaast moet je ook proberen jezelf niet in de put te denken en de ernst van deze crisis niet te overdrijven. Tiggelaar werkt zelf al 25 jaar thuis, als wetenschapper en NRC-columnist.

Help anderen

Als je het thuiswerken als negatief ervaart, helpt het volgens Tiggelaar om anderen te helpen. "Dat geeft je dagen inhoud en betekenis", zegt hij. Ook is het aan te raden om aan je sociale relaties te werken, juist nu.

Want thuiswerken is niet alleen maar leuk en file-vermijdend, het kan soms ook best frustrerend zijn. Op de lange termijn kan het zelfs zorgen voor serieuze stress- of depressieklachten, of een burn-out.

Lees ook

Samen met collega's problemen oplossen

Volgens Tiggelaar missen mensen vooral het sociale aspect van hun werk. "Sociale ervaringen, zoals samen met collega's problemen oplossen en zien hoe jouw werk een positieve impact heeft op anderen, is belangrijk voor het plezier dat mensen in hun werk vinden."

"Veel dingen ontstaan omdat je elkaar toevallig tegenkomt in de gang, bij de koffie-automaat. De een zegt iets, een ander reageert erop. Of je hebt een idee en loopt naar een collega toe. Online gebeurt dat niet of nauwelijks."

Lees ook

Stel ook een plan op voor het sociale aspect

"Je ziet elkaar wel op een scherm, maar die subtiele kleine dingen, zoals in vergadering dat mensen knikken of naar elkaar kijken, dat ervaar je veel minder. En wat ook geldt: mensen durven online niet alles te vragen aan elkaar. Ze zijn bang een ander te storen. Dus al die kleine dingen waar je normaal geen erg in hebt, die mis je en dat ga je voelen."

Daarnaast is het nu ook geen keuze om thuis te werken, maar worden mensen gedwongen. Ook dat speelt volgens Tiggelaar mee. Daarom hebben ook werkgevers nog een wereld te winnen. Tiggelaar wil ze adviseren niet alleen een plan te maken voor hoe je het werk gedaan krijgt, maar om ook samen met collega's een plan op te stellen voor de sociale kant van het werk.

Bekijk hier de tv-reportage

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.