De zomervakantie loopt op z'n eind. In regio noord zijn de scholen al begonnen, morgen begint de regio zuid weer. Ouders zijn er blij mee, maar de medewerkers niet: 52 procent vindt het niet veilig om met de huidige maatregelen weer aan het werk te gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2000 ouders van kinderen op de basis- of middelbare school, en 700 medewerkers van basis- en middelbare scholen. Afgelopen week uitten deskundigen hun zorgen over verouderde ventilatiesystemen op scholen.

Niet op de hoogte

De VO-raad riep het Outbreak Management Team (OMT) op om met een advies te komen over de ventilatiesystemen. Veel ouders (57 procent) en medewerkers (62 procent) zijn niet op de hoogte van de kwaliteit van de ventilatie op 'hun' middelbare school.

"Ik ben zelf maar naar de technische dienst gegaan om te vragen hoe ons systeem werkt, want van de schoolleiding werd ik niet veel wijzer", zegt een medewerker van een middelbare school in het onderzoek. Iemand anders kon zelfs op school niet terecht voor informatie: "Ik heb het zelf maar gegoogeld toen ik van niemand antwoord kreeg."

Lees ook

Veiligheid

De helft van de medewerkers op middelbare scholen (52 procent) voelt zich dan ook niet veilig om weer aan het werk te gaan met de huidige maatregelen op hun school. "Veel lokalen hebben geen ventilatie. Er kan misschien een raam open, op kiepstand. Er zitten dertig leerlingen in een klas die geen afstand kunnen houden. Ik maak me niet zo veel zorgen, maar mijn collega's in risicogroepen wel. En terecht."

Een op de drie (30 procent) vindt het redelijk veilig, een op de tien (9 procent) maakt zich er helemaal niet druk over: zij voelen zich heel veilig.

Lees ook

Ouders

De ouders zijn een stuk positiever over de heropening van de middelbare scholen. 85 procent is op de hoogte van de coronamaatregelen op de school van hun kind, tweederde (65 procent) vindt het verantwoord dat de scholen weer volledig open gaan. Van de werknemers vindt krap één derde (29 procent) dat een goed idee.

Een eventuele oplossing zou een mondkapjesplicht kunnen zijn, zoals op sommige middelbare scholen al ingesteld is. Een kwart (27 procent) van de docenten zou graag een verplicht mondkapje in alle delen van de school zien, een derde (33 procent) vindt het een goed idee als een mondkapje overal behalve in de klas verplicht is.

Basisscholen

Over de basisscholen maken medewerkers en ouders zich weinig zorgen: de ouders in regio noord zijn netjes op de hoogte van de maatregelen die voor henzelf (96 procent) en voor hun kinderen (92 procent) gelden. 79 procent vertrouwt er op dat er voldoende maatregelen zijn getroffen op de school van hun kind. Van alle ouders met een kind op de basisschool en de medewerkers van die scholen vindt een ruime meerderheid (80 procent) het verantwoord dat die scholen weer open gaan.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 19 en 20 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 2030 ouders met kinderen op de basis- of middelbare school mee en 742 medewerkers van een basis- of middelbare school. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.