Op Terschelling vindt vanavond de eerste informatie-avond plaats over de plannen die er zijn voor gasboringen op of nabij het waddeneiland. De burgemeester en initiatiefnemer Tulip Oil zullen de bewoners bijpraten over de stand van zaken.

Dat er al concrete plannen zijn zonder dat de Terschellingers daar iets van afwisten zorgt voor veel onrust bij de eilandbewoners.

Jenö Obendorfer werkte 25 jaar als ingenieur voor Shell en woont nu op Terschelling. Hij ontdekte dat er een klankbordgroep was van bewoners die al met de gemeente praatten over de plannen. Al snel werd hij door Terschellinger buurtschappen gevraagd om presentaties te houden over welke gevolgen eventuele gasboringen voor het eiland zouden kunnen hebben. Nu geeft hij drie van dat soort lezingen per week.

EenVandaag is bij zo'n lezing. Daarnaast zijn we op pad met de net opgerichte actiegroep GasTvrij Terschelling en spreken we met juridisch adviseur Joost den Dulk van Tulip Oil over de plannen.

Of er daadwerkelijk naar gas geboord gaat worden bij Terschelling is nog niet zeker. Minister van Economische Zaken Henk Kamp hakt daar naar verwachting in de zomer een knoop over door.

Natuurgebied

Ook in Radio EenVandaag aandacht voor de plannen voor gasboringen. Verslaggever Mischa Blok is op Terschelling, waar ze gisteravond een officieuze bijeenkomst bezocht, waar de bewoners van het eiland zich voorbereiden op de bijeenkomst van vanavond. Ook spreken we met Esme Gerbens van de Waddenvereniging. Wat betekent het boren naar gas voor het natuurgebied op de Wadden? Sinds 2009 staat de Waddenzee zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.