Het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwt voor bodemdaling onder de Waddenzee bij gasboringen, omdat het ministerie van Economische Zaken een advies niet heeft overgenomen. Of er geboord wordt, besluit het kabinet deze zomer.

Er is veel discussie over de mogelijke boringen, zeker nu ook Unesco zorgen heeft geuit in een brief aan het kabinet. De Waddenzee is namelijk werelderfgoed.

Risico op bodemdaling

Waar het Staatstoezicht mee zit, is het risico op bodemdaling. "We kennen dit veld nog niet goed. Wij vinden dat er op een bepaald moment gestopt moet worden, zodra de druk in het gasveld onder een bepaalde waarde komt", vertelt directeur Vergunningen Boukje van der Lecq. "Doen we dat niet, dat kan de bodem sneller dalen dan we willen."

"Ons advies houdt in dat de druk in het gasveld dus niet onder een bepaald niveau mag komen." En dat advies is in het plan van het ministerie, dat het 'ontwerp-instemmingsbesluit' heet, niet overgenomen. "We weten dus niet direct hoe hard de druk in het gasveld afneemt en hoe snel de bodem dan daalt", zegt Van der Lecq.

Frank Petersen van de Waddenvereniging wijst aan waar het gas onder de zee ligt
Bron: EenVandaag
Frank Petersen van de Waddenvereniging wijst aan waar het gas onder de zee ligt.

Bekijk ook

Gevaar voor miljoenen vogels

De Waddenvereniging was altijd al tegenstander van gasboringen onder de Waddenzee en maakt zich hier grote zorgen over. Nu Economische Zaken een advies van het Staatstoezicht negeert, nemen de zorgen toe. "Het gaat al niet goed met de Waddenzee", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.

"Op basis van de Natuurwet zou het ook niet mogen. Omdat de Waddenzee droogvalt, komen vogels hier eten. De zeespiegel stijgt al. Als de bodem ook nog daalt, kunnen miljoenen vogels hier straks niet meer eten."

D66 keert zich tegen de boringen

In Den Haag volgen verschillende Kamerleden dit dossier op de voet. Tjeerd de Groot (D66) is helder. "Wat D66 betreft, wordt er niet geboord onder de Waddenzee."

"Het ministerie van Economische Zaken moet nog maar eens goed kijken naar dit advies. Het is wonderlijk dat dit advies niet is overgenomen, zeker omdat het gaat om een van de kwetsbaarste en mooiste natuurgebieden die we hebben in Nederland. Je moet zorgen dat daaronder niet geboord wordt."

Bekijk ook

'Hand op de kraan' bij boren

Een onafhankelijk adviseur van Unesco, IUCN, heeft onderzoek gedaan naar de voorgenomen boringen van het kabinet en maakt zich zorgen over de maatregelen die Economische Zaken neemt om bodemdaling tegen te gaan. Zeker wat betreft het 'hand op de kraan'-principe zet Unesco vraagtekens.

'Hand op de kraan' houdt in dat als blijkt dat de bodem begint te dalen, ze dan de kraan dichter draaien. SodM denkt dat je dan te laat bent, omdat je pas ingrijpt als er gevolgen zijn: "Omdat niemand het veld goed kent, kan de bodem namelijk sneller dalen dat we willen."

Bekijk hier de reportage.

Deze zomer een definitief besluit

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is verantwoordelijk voor de boringen. Staatssecretaris Vijlbrief is verantwoordelijk voor mijnbouw en valt onder EZK. Daarom werken Vijlbrief en Van der Wal samen in dit besluit. Vanuit de natuurwet moet ook Christianne van der Wal kijken naar de voorgenomen boringen, omdat die gevolgen hebben voor de natuur.

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten na de zomervakantie samen met staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) een besluit te nemen.

Bekijk ook

Opnieuw bekijken

Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw verwijst voor het besluit naar zijn voorganger. "Hij heeft op basis van adviezen al de keuze gemaakt om extra zekerheid in te bouwen door de eerste jaren het toegestane volume aan gaswinning te beperken." Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen gaat dat dus niet ver genoeg.

Vijlbrief geeft nu aan nog eens goed te kijken naar het advies van de toezichthouder. "Op dit moment is er nog geen definitieve beslissing genomen. Na de zomer verwachten we daarmee klaar te zijn", zegt de staatssecretaris. Het Staatstoezicht op de Mijnen laat weten het een goed idee te vinden dat het ministerie nog eens naar het besluit kijkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.