De versterkingsoperatie van huizen en gebouwen in Groningen moet aanzienlijk worden versneld.  Dit adviseert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Uit een analyse van de SodM blijkt dat zo’n 5.000 gebouwen niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Deze gebouwen moeten volgens de SodM “per direct in aanmerking komen voor versterking” om de veiligheid van Groningers te verzekeren.

Eerder werd nog een schatting gemaakt van 22.000 woningen die versterkt moeten worden. Hoewel de nieuwe schatting van de SodM met 5.000 woningen veel lager is, benadrukt de toezichthouder dat deze huizen veel sneller dan gedacht in aanmerking moeten komen voor versterking.

Versterking moet sneller gebeuren

Eerder werd nog een schatting gemaakt van 22.000 woningen die versterkt moeten worden. Hoewel de nieuwe schatting van de SodM met 5.000 woningen veel lager is, benadrukt de toezichthouder dat de versterking veel sneller moet gebeuren. “Tot nu toe zijn 600 huizen versterkt”, zegt inspecteur-generaal van de SodM Theodor Kockelkoren. “Uit oogpunt van veiligheid is dat niet acceptabel.”

“Het advies van de toezichthouder is stellig”, zegt Tweede Kamerlid van de SP Sandra Beckerman. “Minister Wiebes heeft kostbare tijd van Groningers verspild.” De Kamer eist duidelijkheid van Minister Wiebes. Hij komt met een reactie op de adviezen over de versterking van de woningen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.