Zware chemische industrie in de Eemsdelta in Groningen is mogelijk een gevaar voor inwoners van het gebied. De industriële bedrijven op het Chemie Park in Delfzijl weten niet hoe bestendig hun gebouwen zijn tegen aardbevingen. 

De burgemeester van Delfzijl, Emme Groot, zegt dat in Radio EenVandaag. "Ik wil weten in welke mate ik mij zorgen moet maken, want er is niks bekend. Ik wil dat de minister zijn afspraken nakomt en mij en mijn bevolking vertelt wat het effect is op het bestaande chemiepark", aldus de burgemeester.

Burgemeester Emme Groot heeft sinds de zomer van 2013 herhaaldelijk bij Minister Kamp van Economische Zaken gevraagd welke risico’s bevingen met zich meebrengen voor het chemiecomplex. Tot nu toe heeft hij hier geen duidelijk antwoord op gekregen.

Volgens de woordvoerder van AkzoNobel, één van de grootste bedrijven op het Chemie Park, is het ook moeilijk om dit in kaart te brengen: "De effecten van aardbevingen op de installaties op de chemische industrie in Delfzijl zijn niet duidelijk. De reden hiervoor is dat er nagenoeg niets bekend is over bevingen als gevolg van mijnbouwactiviteiten in een groot bewoond gebied." Maar Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft vindt dit onzin. "Bevingen in Groningen zijn weliswaar anders dan die in Californië of Japan, maar de krachten die uit zo’n trilling komen, bewegen op eenzelfde manier."

Sinds enkele weken ligt er een onderzoeksopzet klaar om de bestendigheid van de industriële gebouwen te toetsen. Maar volgens Ben Ale heeft dat te lang op zich laten wachten. "Ik vraag mij af waarom het wiel opnieuw uitgevonden moet worden".

Giftige stoffen NAM ook op complex

Op het Chemie Park in Delfzijl worden tonnen zware chemische stoffen zoals methanol en chloor opgeslagen. Opmerkelijk is dat ook het tankenpark van de NAM zich bevindt in de Eemsdelta. Hier wordt aardgascondensaat opgeslagen, een giftige stof die vrij komt bij het winnen van gas. Uit onderzoek blijkt dat aardbevingen met een kracht van vier of vijf op de schaal van Richter in de toekomst voor kunnen komen in Groningen. In de zomer beslist Minister Kamp of de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Burgemeester Emme Groot wil daar niet op wachten en stapt naar de Raad van State.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.