Gaat de gaswinning in Groningen wel volgens de wet? Dat beoordeelt de hoogste bestuursrechter van ons land donderdag in een bodemprocedure.

41 partijen (milieu-verenigingen, politieke partijen en particulieren) hebben bezwaar aangetekend tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Er wordt volgens deze partijen op dit moment teveel gas gewonnen, wat weer aardbevingen veroorzaakt.

In april oordeelde de bestuursrechter dat de veiligheidsriscio’s voor de Groningers te hoog zijn en de rechter liet daarom de gaskraan nagenoeg dichtdraaien in het aardbevingsgevoelige dorp Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied. 

Maar dat was een voorlopige uitspraak. De grote vraag is: gaan de rechters morgen nog een stap verder? En: hebben de Groningers een sterke zaak? Is dit misschien een uitweg voor de problemen van de Groningers?

In EenVandaag twee doorgewinterde juristen die hierover de strijd met de minister aangaan. Naar aanleiding van alle ellende richtten zij de politieke partij Groningen Centraal op. 

Groningen Centraal zorgde eerder voor de overwinning in Loppersum en hopen minister Kamp nu nog verder op de knieën te krijgen, en de gaskraan verder dicht te krijgen. 

De Raad van State zal over twee maanden uitspraak doen.