Groninger monumentale kerken trillen kapot door de aardbevingen. Tientallen middeleeuwse kerken in het aardbevingsgebied luiden vandaag de noodklok tijdens het Tweede Kamerdebat over het gaswinningsbesluit van minister Kamp. 

Kerkbesturen vrezen dat de aanhoudende bevingen leiden tot een verwoesting van het Groningse cultureel erfgoed. Sommige kerken, zoals in Eenum, zijn na herstel alweer opnieuw getroffen door een aardbeving. 

Ruïne

EenVandaag kijkt bij de Mariakerk in Oosterwijtwerd, een van de oudste bakstenen kerken van Nederland, gebouwd in de 13e eeuw. Van binnen lijkt het monumentale Romaanse kerkje wel een ruïne. Daar praat EenVandaag met bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger kerken.

En we bezochten de Doopsgezinde kerk in Middelstum en hebben het over de gevolgen van de aardbevingen met bestuurder Gijs Schilthuis. De eerste kerk waar men op het punt staat over te gaan op versterking met een grote stalen kooiconstructie binnen in het gebouw. Zo moet worden voorkomen dat de kerk bij een volgende beving uit elkaar spat.    

Radioverslaggever Harm van Atteveld is vandaag de hele dag in Groningen, waar de Groningse kerken de noodklok luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning. Samen met bouwkundige Jur Bekooy inspecteren we de staat van een kerk in de provincie.

Gasdebat

De Tweede Kamer praat vandaag met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. In Groningen worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd: de Groninger Bodembeweging heeft alle kerken opgeroepen de noodklok te luiden op het moment dat het debat begint. Ook de Martinitoren doet mee aan de actie.

EenVandaag-verslaggever Remko Theulings is in Den Haag en volgt het debat via Twitter op de voet:

Kamp maakte maandag bekend dat hij de gaswinning tot 1 juli beperkt tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna bekijkt hij of de beperking voor het hele jaar kan gelden waardoor er in 2015 in totaal 35 miljard kuub gas uit de Groninger bodem wordt gehaald. Dat zou minder zijn dan de 39,4 miljard kuub waar de minister tot nu toe in zijn plannen van uitging.

Oppositiepartijen willen dat Kamp nu al de knoop doorhakt en niet pas in juli. Zij hopen op bijval van de PvdA nu PvdA-leider Diederik Samsom heeft aangegeven dat het ondenkbaar is dat er na de zomer weer meer gas zal worden gewonnen.

Radio EenVandaag

Onze verslaggever Harm van Atteveld is de hele dag in het hoge noorden om te kijken hoe de Groningers op het debat reageren. Zo spreekt hij onder andere met de PvdA voorzitter van het dorpje Loppersum. Hij staat op het punt om de campagnefolders voor de Provinciale Staten verkiezingen terug naar Den-Haag te sturen. Ook gaan we mee op inspectie met bouwkundige Jur Bekooy in het idyllische kerkje van Garmerwolde, waar om 11 uur de noodklok letterlijk zal klinken.

Beluister hier het tweede deel van de reportage van Harm van Atteveld:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.